“Yeterli istihdam adil atama” | Güney Gazetesi Mersin

“Yeterli istihdam adil atama”

Mesleki sorunlara dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şubesi, yeterli istihdam olanağı talep etti. Düşük ücret ve uzun mesai ve güvencesizliğe mahkum edildiklerini belirten mühendisler kamuda adil atama istedi.

“Yeterli istihdam adil atama”


ZELİHA ÖZİPEK

 

İnşaat mühendisleri ülke genelinde ‘yeterli istihdam, adil atama’ talebiyle açıklama yaptı. İMO Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, “Ülkemizin geleceğini inşa edecek bir mesleğin mensubu olma bilinciyle ve onca hayalle mezun olmuş olmamıza rağmen, mevcut ekonomik kriz ve dizginlenemeyen kar hırsı nedeniyle işsizlikle sınanıyor; düşük ücretlere, uzun mesailere, insani olmayan ağır çalışma koşullarına, baskıya, tehdide, güvencesizliğe mahkûm ediliyor ve nihayet çoğu zaman mesleğimizle alakalı olmayan sektörlerde çalışmak zorunda kalarak hayatta kalma mücadelesi veriyoruz” dedi.

 

“ÇALIŞMA KOŞULLARI DENETLENMELİ”

 

Sorunlar karşısında taleplerini sıralayan Gülçin Barbaros Ak, “Genç inşaat mühendislerinin karşı karşıya kaldığı en yakıcı problem olan işsizliğin son bulması için kamuda ve özel sektörde istihdam alanları yaratılmalıdır. Mevzuat düzeltilmelidir.  Özel sektördeki meslektaşlarımızın TMMOB tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı ile çalışmaları sağlanmalıdır. Yapı denetim hizmetleri kamu görevi sayılmalı, bu hizmetleri yerine getiren meslektaşlarımız gerçekleştirdikleri kamu görevinden doğacak güvence ile koruma altına alınmalıdır. Tüm iş yerlerinde çalışma koşulları ve süreleri, mevcut durumda da denetim görev ve yetkisine sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince aktif ve sürekli olarak denetlenmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“KAMUDA İSTİHDAM ARTTIRILMALI”

 

Çalışma alanlarında iş güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Barbaros Ak, kamuda taşeronlaşma sorununa da değindi. Taşeron olarak çalışan mühendislerin kadroya alınmasına değinilen açıklamada, “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte mühendislik hizmetlerinin nitelikli verilebilmesi amacıyla teknik kadro istihdamı artırılmalıdır. Kamu kurumlarına yapılacak atamalarda, adı ‘torpil’ ile özdeşleşen ‘mülakat’ uygulamasından vazgeçilmeli, atamalar yalnızca KPSS puanı ile adil şekilde gerçekleştirilmelidir. Genç meslektaşlarımızın kamuda istihdamı, atama ve güvenceli kadro konularında ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır” denildi.

 

“SİYASİ BASKI VE SÜRGÜN TEHDİDİ SON BULMALI”

Kamuda çalışan mühendislerin ek gösterge oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan, Barbaros Ak, “Kamuda çalışan meslektaşlarımızın üzerindeki siyasi baskı ve sürgün tehdidi son bulmalı, güvencesiz kamu istihdamı modelleri ortadan kaldırılmalıdır Kamu görevlisi meslektaşlarımızın çalışma dönemlerinde ücretlerini oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme oranları yüzde 180 ile yüzde 200 seviyesine yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ücretlerinde meydana gelen gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir” şeklinde konuştu.