Bakliyatta tehlike çanları | Güney Gazetesi Mersin

Bakliyatta tehlike çanları

Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Bakliyat Konseyi (UBK) Başkanı Abdullah Özdemir, dünyanın önemli bir iklim değişikliği sorunuyla karşı karşıya olduğunu, dolayısıyla iklim şartlarını göz önüne alan üretim planlaması yapılması gerektiğini belirtti. Özdemir, bakliyatta yüzde 57 düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Bakliyatta tehlike çanları


Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) 11. Genel Kurulu, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Özdemir, bugüne kadar istişare içerisinde çalıştay, seminer ve toplantılarla sektör sorunlarını masaya yatırdıklarını kaydederek, ilgili makamlara sorunları ve çözüm önerilerini ilettiklerini söyledi. 

Türkiye'de bakliyat ekili alanında yüzde 57 düşüş yaşandığını vurgulayan Özdemir, "80’li yıllarda bakliyatta ekili alan 21 milyon dekardı. Şu an 9 milyon dekar. Yüzde 57 düşüş var. Aynı dönemde dünyada bakliyat ekili alanlar yüzde 35 arttı. Üretimimiz o yıllarda 2,1 milyon tona kadar çıkmıştı. Şimdi 1,1 milyon ton. Yüzde 48 azalma var. Oysa dünya bakliyat üretimi bu dönemde yüzde 52 yükseldi. TÜİK tahminlerine göre üretim hacmimizin bu yıl 1,3 milyon ton olması bekleniyor. Şu anki bakliyat üretim hacmimizin üzerinde ihracatımız vardı. İhracatımız 1,2 milyon tona ulaşmıştı ve dünya talebinin yüzde 20’sini karşılayarak ilk sıradaydık. Şimdi maalesef net ithalatçıyız. " ifadelerini kullandı.

 

 

 

"NADAS VE ATIL ALANLAR ÜRETİME KAZANDIRILMALI"

 

Söz konusu durumu tersine çevirmek için önerilerini sıralayan Özdemir, "Nadas ve atıl alanlar üretime kazandırılmalı, bu alanlarda bakliyat üretimi daha güçlü desteklenmeli. Çünkü Türkiye’de 235 milyon dekar işlenen tarım arazisi var. Nadas alanı 31 milyon ve atıl alan 20 milyon dekar. Yani işlenen tarım arazisinin yüzde 22’si olan 51 milyon dekarlık ciddi bir alan var. Bu alanı mutlaka üretime kazandırmalıyız. Bu alanların bakliyat ekimine uygun bölümlerinde bakliyat üretimini özellikle teşvik etmeliyiz. Bakanlığımız 2018 yılında 'Nadas Alanlarının Üretime Kazandırılması' projesini nohut ile başlatmıştı. Temennimizin böyle bir projenin çok daha geniş ölçekte ve çok daha teşvik edici bir şekilde uygulanması olduğunu bakanımıza ilettik. Bakanımız zaten bu konuda oldukça hassas ve bu alanların değerlendirilmesine ilişkin görüşlerini sürekli paylaşıyor. Bu alanların yüzde 20’sini bakliyat ekimine yönlendirebilirsek, bakliyatta arz açığı sorunu ortadan kalkacaktır” diye konuştu. (İHA)