“Adaletin sağlanmasını talep ediyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Adaletin sağlanmasını talep ediyoruz”

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Maraş ve Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında katliamda yaşamını yitirenler anılarak, sorumluların adalet önünde hesap vermesini istendi.

“Adaletin sağlanmasını talep ediyoruz”


MAYSA DERYAYEVA


İHD Mersin Şube Üyesi Derya Narlı, Maraş katliamının 12 Eylül 1980 darbesine zemin oluşturmak amacıyla yapıldığını söyledi.

Narlı, “12 Eylül askeri darbe davasının iddianamesinde, Kahramanmaraş olayları etraflıca anlatılmış ve bunun darbeye zemin oluşturmak için çıkarıldığı ve müdahale edilmediği açıkça belirtilmektedir. Türkiye’nin geçmişi ile yüzleşmeden, geçmişindeki ağır suçlar aydınlatılmadan ve bu suçlar nedeni ile resmi özür dilenmeden toplumsal barışın kurulması mümkün gözükmemektedir. Bu nedenledir ki Maraş Katliamı aydınlatılmalı, Alevilerden özür dilenmeli ve sorumluları yargı önünde hesap vermelidir. Maraş katliamının aydınlatılması için Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulmalı ve böylece dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır” dedi.

 

“KATİLLER BULUNSUN, SORUMLULAR ORTAYA ÇIKARTILSIN”

 

İHD MYK Üyesi İlhan Kılıç ise Roboski katliamına ilişkin açıklama yaptı. Kılıç, Roboski katliamında toplam 32 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kılıç, “Yaşanan vahşetin 11. yılında, ülkeyi yönetenleri sorumlu davranmaya, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Katiller bulunsun, sorumlular ortaya çıkartılsın, “Roboski bir daha asla” diyoruz.                                                                                                                 İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı işletilmeden işlenen suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.                       

 

“BASKILARI KABUL ETMİYORUZ”

 

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi üyeleri, HDP’nin kapatılması yönündeki çalışmalara tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Av. Battal Gazi İnci, “HDP’ye yönelik hukuk dışı saldırılar ve baskılar kabul edilemez” dedi.