“Limanlara meraklıysanız Mersin Ana Konteyner Limanı’nı yapın” | Güney Gazetesi Mersin

“Limanlara meraklıysanız Mersin Ana Konteyner Limanı’nı yapın”

Limanların ihalesiz olarak 49 yıllığına uzatılmasına ilişkin teklifle ilgili konuşan CHP Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen, “Limanlara bu kadar meraklıysanız Mersin Konteyner Ana Aktarma Limanı Projesi var. Gelin samimiyseniz bu projeyi yapın” dedi.

“Limanlara meraklıysanız Mersin Ana Konteyner Limanı’nı yapın”


ELVAN KONUK


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen, limanların işletme sürelerinin ihalesiz olarak 49 yıllığına uzatılmasına ilişkin madde üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Daha önce gündeme getirilen kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Antmen, “Aynı kanun maddesini evirdiniz, çevirdiniz, tekrar önümüze getirdiniz. Anayasaya aykırılığı gidermediniz. Bu hüküm Anayasa Mahkemesi’ne gidecek ve mahkeme bu hükmü iptal edecek. Ama siz burada ne yaptınız liman işletmelerine 15 gün süre verdiniz. Anayasa iptal kararları geriye yürüyemeyeceği için iki arada bir derede limanların özelleştirilmesini, ihalesiz, 49 yıllığına kiralarının arttırılmasını planlıyorsunuz. İki arada bir derede bu işin bitmesini istiyorsunuz. Yapmayın değerli milletvekilleri, halkın limanlarını ihale yapmadan, yabancı sermayeye deyim yerindeyse peşkeş çekmeyin” dedi.

 

“LİMANLAR BABANIZIN DEĞİL, HALKIN MALI”

 

Limanların halkın malı olduğunu vurgulayan Antmen, “Soruyorum size neden serbest şartlarda ihale yapmıyorsunuz. Neden ihale süresini bu şekilde uzatıyorsunuz? Neden daha çok gelir elde etmek varken mevcut işleticilere ekstra olanaklar sağlıyorsunuz? Peki soruyorum size, sizin kendi dükkanınız olsa, eviniz olsa içindeki kiracıların daha yıllarca süresi olsa, onla yeni bir kira akdi yapar süreyi uzatır mısınız, yoksa kira süresinin dolmasını mı beklersiniz? Bakın benim seçim bölgemde iki tane liman var. Biz limanların değerini biliyoruz. Siz bu kanunla Mersin Limanının ve Taşucu limanının özelleştirme sürelerini de 49 yıla tamamlayacaksınız, yapmayın. Yapmayın sayın milletvekilleri, limanlar babanızın malı değil. Limanlar halkın malı, limanlar tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır. Bu hakkı ona buna yedirmeyin” ifadelerini kullandı.

 

 

Mersin’de yapılması planlanan ana konteyner limanı ile ilgili de konuşan Antmen, “Limanlara bu kadar meraklıysanız Mersin Konteyner Ana Aktarma Limanı Projesi var. Gelin samimiyseniz bu projeyi yapın. Mersin Konteyner Ana Aktarma Limanı yapıldığı takdirde sadece Akdeniz’in değil tüm Türkiye’nin dışa açılan bir kapısı olacak ve Türkiye’ye önemli oranda döviz katacak. Gerçi süreniz kalmadı, halk iktidarınızı son verecek. Ama bizim Mersin’e sözümüz olsun Mersin Konteyner Ana Aktarma Limanı’nı iktidarımızda inşallah biz yapacağız” şeklinde konuştu.