Külliyeye kılıf aranıyor! | Güney Gazetesi Mersin

Külliyeye kılıf aranıyor!

Mersin Müftülüğü, Mersin Valiliği binasının olduğu ada içerisinde cami ve külliye yapmak için 2021 yılında belediyelere başvurmuş, belediye meclislerinden karar çıkmadan inşaata başlamıştı. Müftülüğün inşaatı devam ederken proje belediye meclislerinde 0.90 yoğunluk ve 4 kat olacak şekilde onaylanmıştı. Ancak müftülük, inşaat iznindeki bu şartlara uymadı. Kat sayısı 5’e çıktı, yoğunluk daha fazla oldu. Müftülük bu kez de belediyelere “Yoğunluğu 1.50, kat sayısını 5 kat yapın” diye yazı yazdı. İlçe belediyesi talebi reddetti. İnşaatının bir kısmı kaçak durumuna düşen Müftülük bu kez Mersin Büyükşehir Belediyesine başvurdu. Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu, müftülüğün kaçak yapısını yasallık kazandıracak teklifi kabul etti. Son sözü 9 Ocak 2023’te Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi söyleyecek.

Külliyeye kılıf aranıyor!


ABİDİN YAĞMUR


Mersin Müftülüğünün, Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte yaptırdığı külliye inşaatıyla ilgili tartışmalar bitmiyor. Külliye inşaatı şimdilerde, “kaçak yapı” durumuna düşmesiyle gündemde. Müftülük ise belediyelerden inşaat sürerken ikinci bir imar değişikliği izni almaya çalışıyor.

Mersin Müftülüğünün valilik binası yanında yaptırdığı cami ve külliye ile ilgili tartışmalar, 2021 yılında başladı.

Mersin Müftülüğü, Yenişehir Belediye Meclisine başvurarak, valilik binasının yanındaki adanın “resmi kurum” statüsünden “ibadet alanı” statüsüne alınmasını istedi.

Müftülük, bu imar planı değişikliği yapılmadan alanda çalışmalara başladı ve inşaatı yükseltti. İnşaat çalışmalarının başlamasının ardından Yenişehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi söz konusu alanı “ibadet alanı” olarak işaretledi ve 0.90 yoğunluk, 4 kat yükseklik şartıyla inşaat izni verdi.

 

 

 

İNŞAAT DEVAM EDERKEN “YAPI YOĞUNLUĞUNU ARTIRIN” TALEBİ GELDİ

 

Ancak Mersin Müftülüğü ile Türkiye Diyanet Vakfının külliye inşaatında, projede ve imar planında öngörülen yapı yoğunluğu ve kat sınırı aşıldı.

Müftülük bunun üzerine 2022 yılının Şubat ayında Yenişehir Belediye Meclisine başvurarak, yapı yoğunluğunun 1.50, kat yüksekliğinin 5 olarak düzenlenmesini talep etti.

Yenişehir Belediye Meclisi bu talebi reddetti ancak Mersin Müftülüğü inşaata devam etti, yapı yoğunluğunda 0.90 sınırı aşıldı. Böylece müftülüğün külliye inşaatının bir kısmı “kaçak” durumuna düştü.

 

MECLİS TALEBİR REDDERSE KÜLLİYE KAÇAK DURUMUNA DÜŞECEK

 

Müftülük, inşaattaki yoğunluk artışını durdurmak yerine bu kez de konuyu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisine getirdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu, geçtiğimiz Cuma günü toplanarak Müftülüğün talebini görüştü. Komisyon, yapı yoğunluğunun 0.90’dan 1.50’ye çıkarılmasını oybirliğiyle kabul etti. Son sözü 9 Ocak 2023’te Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi söyleyecek. Eğer meclis komisyon kararına uyarsa Mersin Müftülüğünün şu an kaçak durumda olan inşaatı yasallık kazanacak. Eğer meclis komisyon raporuna uymaz ve talebi reddederse Müftülüğün külliye inşaatının bir kısmı imar planına ve onaylanan inşaat projesine aykırı yapıldığı için kaçak durumuna düşecek ve genel iskan alamayacak.

 

 

 

Meclis üyesinden tepki

 

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, Müftülüğün inşaat projesiyle ilgili gelişmelere sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Yıldız şunları söyledi:

“Şimdiki valilik yanına yapılan müftülük yerleşkesinde inşaat kullanım yoğunluğu 0,90 olarak tespit edilmesine rağmen iki katı yoğunluk kullanarak inşaatı sürdürmektedir. Şimdide yaptığı işi izah edemeyince belediyeye başvurarak kaçak inşaatını yasal hale getirmeye çalışıyor. Varlık nedeni, etik kuralları, ahlaki değerleri, kişisel terbiyeyi öğütlemek olan müftülük maalesef bütün bu değerleri ayaklar altına almıştır.  Bundan sonra ne söylerse söylesin nafile.”