Emeklilerden ortak talep | Güney Gazetesi Mersin

Emeklilerden ortak talep

3 Ocak’a açıklanacak enflasyon oranına göre emekli maaşlarına yeni zam uygulanacak. Emekliler 2023 yılı için açıklaması beklenen emekli maaşının en düşük seviyesinin asgari ücrete eşit olmasını talep ediyor.

Emeklilerden ortak talep


MAYSA DERYAYEVA


Emekli maaşlarına yeni yıldan sonra zam yapılacak. 3 Ocak’ta açıklanması beklenen emekli maaşı öncesinde emekli sendikaları, emekli maaşında asgari ücret düzeyinde artış talep ettiklerini belirttiler. Şu anda en düşük emekli maaşının 3 bin 500 lira olduğunu belirten emekliler, bu oranın 8 bin 500 lira olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranın emeklilerin beklentileri altında kalacağını söyledi.

Akbudak, emekli maaşına asgari ücret seviye zam yapılmasını talep ederek, “Enflasyon rakamı açıklandıktan sonra emeklinin alacağı rakam belli olacak ama her hâlükârda TÜİK’in belirlediği enflasyon rakamı emeklinin beklentilerin çok uzağında rakamdır.  Onun için emeklinin en düşük maaşının asgari ücret seviyesinde olmasını istiyoruz. Hiç sanmıyorum öyle bir rakam vereceklerini çünkü enflasyon rakamına aralık ayını katmış olsalar yüzde 20’ni bile bulmuyor. Asgari ücrete gelen yüzde 50 zam oranında emekli maaşına da zam yapılması talep ediyoruz” dedi.

 

 

“ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI”

 

En düşük emekli maaşı uygulanacak zamdan sonra 5 bin 250 lira olursa açlık sınırı altında kalacağını vurgulayan Akbudak, “Şu anda en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira bu rakama yüzde 50 zam gelse bile 5 bin 250 lira yapar. Bu rakamda açlık sınırı altında kalıyor. Emeklinin alt sınırının asgari ücret seviyesine çekilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“ZAM ÜSTÜNE ZAM GELİYOR”

 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş ise, hükümetin geçici değil kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini ifade ederek, emekli maaşına yapılacak zamdan sonra diğer ihtiyaçlara da zam yapıldığını hatırlattı.

Karakuş, “Emekli maaşına yapılması planlanan artışın bir karşılığı yoktur çünkü ekonomi rayından çıkmıştır. Hükümet kalıcı değil geçici günlük politikalar yürütüyor. Maaşlara yüzde 50 oranında zam gelse de birkaç hafta sonra temel ihtiyaçlara yüzde 100’ün üzerinde zam geliyor ve yapılan zammın bir anlamı kalmıyor. Verdiğinin üzerinde bizden alıyorlar. Emekliler olarak bizler, asgari ücret üzerinde bir artış istiyoruz çünkü üç yıl önce asgari ücretten daha fazla maaş alıyorduk. Şu anda en düşük emekli maaşını 11 bin lira yapılsa bile üç yıl önceki rakama ulaşmış oluyoruz” dedi.

 

 

“TALEBİMİZ NET”

 

2021 Tüm Emekli-Sen Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emekliler olarak taleplerinin net olduğunu belirterek, yeni be3lirlenecek artışın asgari ücret seviye yükseltilmesini istediklerinin söyledi.

Kurt, “Bizim emekliler olarak taleplerimiz nettir. Emekli maaşının en düşük seviyesi asgari ücret seviyesinde olmalıdır ve orantılı olarak ta diğer emeklilere yansımasıdır. Tamam anlamıyla yoksulluk sınırına gelecek bir iyileştirme beklemiyoruz seçim dönemine girdiğimiz için yüzde 15 veya 20 gibi rakamların ilave edileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.