“Sorunlar çözülmedi İlaçlar hala yok” | Güney Gazetesi Mersin

“Sorunlar çözülmedi İlaçlar hala yok”

Geçtiğimiz günlerde ilaçlara zam geldi. İlaç zamlarından sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Türk Eczacı Birliği’nden yetkililer ilaç yokluğunun çözüleceğine dair paylaşımlar yaptı. Bu durumun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “İlaçlar hala yok, kimse ilaçlar piyasaya çıktı demesin, yok.  Gidip eczaneden kontrol edebilirler” dedi.

“Sorunlar çözülmedi  İlaçlar hala yok”


ELVAN KONUK


Eczacılar gerek düzenledikleri mitingler gerekse yaptıkları açıklamalar ile İlaç Fiyat Kararnamesi’nde değişiklik yapılması gerektiğine, eczacıların sorunlarına ve ilaç yokluklarına dikkat çekiyor.  Geçtiğimiz günlerde yapılan ilaç zammından sonra ilaç sorununun ortadan kalkmadığını vurgulayan Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, 22 eczane odasının yaptığı çağrı ile ilgili konuştu. Mitingde aldıkları kararın uygulanması ile ilgili Türk Eczacı Birliği’ne çağrıda bulunduklarını söyleyen Sağır, “Bizi iki tane nüans çok üzdü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın zam olayından sonra Cuma günü İstanbul’da bir toplantı yaptı. Bu toplantıda depolar ve firmalar varken eczacılar yoktu. Sayın Bakan ‘tüm sektörlerle bir araya geldik ve sorunun çözümü noktasında bir adım atıldı’ gibi bir paylaşım yapmıştı. Biz ona bir sitemde bulunduk. Tüm sektörler değil, çünkü eczacılar orada yoktu. Bizler orada yokken bu sorunun çözülme şansı yok.  Çünkü bu sorunu yaşayan biziz, bu sorunu dillendiren biziz, vatandaşın ne yaşadığını gören yaşayan biziz. Ama sorunun çözümü için kurulan masada maalesef eczacılar yoktu” dedi.

İlaç zammından sonra yöneticilerin teşekkür paylaşımından rahatsızlık duyduklarını dile getiren Sağır, “İkinci üzüldüğümüz nokta ilaçlara zam geldikten sonra birliğimizdeki bazı yöneticilerin Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Bakana sorunun çözümü ile ilgili alelacele yaptıkları teşekkür açıklamalarıydı. Bu bizi rahatsız etti. Çünkü bu kez toplum ilaçların olmadığına inanmamaya başladı.  “Birlik yöneticileri bile ilaçlar bulunacak diyor” algısı oluştu, ama sahaya indiğinizde ilaç var mı yok” ifadelerini kullandı.

 

“YOK SAYILDIĞIMIZ SÜRECE SORUNLAR ÇÖZÜLMEYECEK”

 

Mitinge gittikleri dönemdeki sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan Sağır, ilaç yokluklarının devam ettiğinin altını çizdi. Hastalık farketmeksizin her ilaç grubunda yokluk yaşandığını belirten Sağır, “Çocuk şurupları, ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotikler yok, hormon preparatları, özellikle yurtdışından gelen tüp bebekte kullanılan, özel bir rahatsızlığı olan çocuklarda ya da yetişkinlerde kullanılan hormon preparatları yok. Doğum kontrol hapları yok, tansiyon ilaçları hala birkaç tane geliyor eczaneye. O yüzden siz hastanıza bir aylık doz veriyorsunuz, bir ay sonrasında şansınıza deyip yolluyorsunuz hastanızı. Her gruptan olmayan ilaçlarımız var ve bazılarının yerine geçen bir şey de yok” diye konuştu.

İlaç fiyat farklarının arttığını söyleyen Sağır, “Gelen zamla beraber Sosyal Güvenlik Kurumunun ödeme politikasından kaynaklı olarak ilaç fiyat farkları çok daha fazla arttı. Bugün insanlar artık ilaç almakta zorlanıyorlar. İlaçlar hala yok kimse ilaçlar piyasaya çıktı demesin yok.  Gidip eczaneden kontrol edebilirler. Diğer taraftan fiyat kararnamesinde herhangi bir değişiklik yapılmadı, eczacılar hala yok sayılıyor. Bunun yanında Bakan bir toplantı yapıyor tüm sektörler diyerek. Ama maalesef o sektörün en büyük paydaşı olan eczacılar yok. Bizi yok saydıkları sürece bu sorunu çözme şansları yok.” şeklinde konuştu.

 

“Yanlış ifadeler sahada şiddeti doğurdu”

 

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, ilaçların artık bulunacağı ile ilgili ifadelerin sahada şiddet olayına neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz haftasonu Eskişehir’de görev yapan Ecz. Burcu Şirin ve çalışanlarının bir hasta yakını tarafından darp edildiğini belirten Sağır, yaşanan şiddet olayını kınadı.  İlaç yoklukları nedeniyle şiddet olayının gerçekleştiğini belirten Sağır, “Meslektaşımız hasta yakınına istediği ilacın olmadığını ifade ederek başka bir eczaneden bulabileceğini söyledi. Hasta yakını buna inanmadı, ilaç zamlarından dolayı ilacı vermiyorsunuz diyerek meslektaşımızı darp etti. İlaç yokluğu şiddeti doğuruyor. Ülkedeki yetkililer ilaca zam geldi, ilaçlar birkaç güne bollaşacak diye ifade kullanırsa, aynı ifadeyi maalesef benim üst örgüt yöneticilerim kullanırsa bu haberi izleyen vatandaş da haklı olarak ilaçların piyasaya çıktığını düşünür. Ama böyle bir gerçeklik yok. İstediğiniz eczaneye gidip stoklarına bakabilirsiniz, istediğiniz eczaneye gidip depo ekranlarını açıp sipariş yazmak istediğinizde nelerle karşılaşacağınızı, hangi ilaçları ne kadar yok göreceğinize şahit olabilirsiniz. Ama maalesef hesapsızca yapılan bu yanlış ifadeler sahada şiddeti de doğurdu” şeklinde konuştu.