Çiftçi ekemiyor | Güney Gazetesi Mersin

Çiftçi ekemiyor

Gübre ve yem fiyatlarındaki yaşanan artışa yönelik yeni karar alındı. Alınan karar göre, nisan ayı sonuna kadar gübre ve yem fiyatları sabitlendi. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, gübre ve yem fiyatlarının sabitlenmesinin iyi bir karar olduğunu ancak fiyatların sabitlenmesine rağmen bu yüksek fiyata çiftinin ekemediği belirtti.

Çiftçi ekemiyor


 

MAYSA DERYAYEVA

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gübre ve yem fiyatların Nisan ayı sonuna kadar sabitlenmesi kararı açıklandı. Alınan kararı yorumlayan Mersin ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, gübre fiyatlarının yüksek olduğunun altını çizdi.

Gübre ve yem fiyatlarının çeşitlere göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Yılmaz, şu anda en düşük gübrenin fiyatının 800 lira olduğunu belirtti.

Yüksek girdi maliyetinden dolayı çiftçinin tarlada ürün ekemediğini söyleyen Yılmaz, “Örneğin bugün 25 kilogramlık göztaşı 2 bin 500 lira olmuş. Gübre fiyatları gübrenin çeşidine göre değişmekte olup, en ucuz 25 kilogramlık gübrenin fiyatı 800 liradan aşağıya yok. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasında dolayı çiftçi gübre alamaz hale geldi” diye konuştu.

 

 

 

“FİYATLARA İNDİRİM YAPILMALI”

 

Tarım Bakanlığının çiftçiye gübre desteği vermesini veya fiyatlarda indirime gidilmesi gerektiğinin vurgulayan Yılmaz, “Gübre fiyatları oldukça yüksek. Bu fiyatlarda indirim yapılması gerekiyor.  Gübre ve yem fiyatlarının nisan sonuna kadar sabitlenmesi fiyatları sabitleyecektir ama fiyatlar yüksek bu girdi maliyetleri ile bizim pazarlardaki fiyatlar sıkıntılı durumda” dedi.

 

 

“KURAKLIK BOYUTU CİDDİ DERECEDE”

 

Kuraklık ve sulama alanında sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, yaşanan sıkıntıların hasatlara yansımasından dolayı önümüzdeki aylarda ürünlerin fiyatına yansıyacağını vurguladı.

Yılmaz, “Kuraklık şu anda ciddi derece tehdit ediyor. Yılbaşı geldi ama yer altı kaynaklarımız oluşan yağıştan bişey almadı. Yer altı kaynaklarımız beslenemiyor, Toroslara kar yağmadı. Kışın ikinci ayına geçeceğiz ancak yağmur daha yok. Yer altı su kaynaklarımız ciddi şekilde etkilenecektir. Göletlerimiz, barajlarımız yeterli seviye gelmeyecektir. Dolayısıyla sulamada da sıkıntı yaşayacağız. Bu durumda hasatlara yansıyacağı için önümüzdeki günlerde ürünlerin fiyatına yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.