Sahte içki uyarısı | Güney Gazetesi Mersin

Sahte içki uyarısı

Yeni yıla sayılı günler kaldı. İçki tüketimin arttığı yılbaşı öncesi sahte içkiye yönelik operasyonlar da hız kazandı. Yeni yıl öncesi sahte içki ile ilgili uyarılarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, vatandaşlardan fiyatının çok altında içki almamalarını istedi.

Sahte içki uyarısı


 

ELVAN KONUK


Yeni yıla yaklaşırken sahte içki üretiminin arttığına dikkat çeken Değirmenci, “Yılbaşı özel bir gün, insanlar eğleniyor. Eğlence yerlerinde yeme içme tüketimleri de oldukça artıyor. Bu tüketimler arttıkça üreticiler, restoranlar, satış yerleri alkol stoklarını da arttırıyor ve satışlar da oldukça artıyor. Böyle olunca da sahte içki üretimi de artıyor, bunun sonucunda biz bu vakaları daha çok yılbaşına doğru görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.

“EN GÜVENLİ YÖNTEM KAREKOD UYGULAMASI”

 

Kaçak alkolü tadından ve görüntüsünden anlamanın mümkün olmadığını söyleyen Değirmenci, en güvenli yöntemin karekod uygulaması olduğunu belirtti.  Vatandaşların şişenin üzerinde bulunan karekodu, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Bandrollü Ürün İzleme Sistemi uygulamasından okutabileceklerini dile getiren Değirmenci, böylelikle alkolün sahte olup olmadığını kontrol edebileceklerini söyledi.

Değirmenci, “Kaçak içkinin aroma ve tadını orijinal alkolle aynı tada getirebiliyorlar. Dışarıdan onu görebilmemiz, anlayabilmemiz fiziksel olarak çok zor, ancak analiz sonucunda anlaşılabilir. Kaçak alkol dediğimiz alkol de etil alkol yerine metil alkolün kullanılmasıyla yapılıyor. Vücuda ölüme kadar götürebilecek zararlar veriyor. Bilinç kaybı, mide bulantısı, baş dönmesi ile başlayan, gözlerde geçici ya da kalıcı körlük yaratan etkileri var, bu yüzden oldukça tehlikeli bir alkol” dedi.

 

“TÜKETİCİLER GÜVENDİKLERİ YERDEN ALIŞVERİŞ YAPMALI”

 

Şişedeki alkolün kaçak olup olmadığını anlamanın daha mümkün olduğunu ifade eden Değirmenci, açık içkinin verildiği mekanlarda tüketicilerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.  İnsanların güvendikleri yere gitmelerini isteyen Değirmenci, “Fiyat olarak ucuza satış yapan yerlere dikkat etmek gerekiyor. Alkolün fiyatları belli zaten, internetten baktığınız zaman ortalama fiyatları görürsünüz. Bu fiyatların çok altında bir alkol satışı varsa bundan sahte içki diye şüphelenebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“YÜZDE 75 VERGİ UYGULAMASI, SAHTECİLERE CAZİP GELİYOR”

 

Sahte alkolün tüketiciler tarafından da tercih edilmeye başladığına dikkat çeken Değirmenci, 100 birim alkol fiyatının yüzde 75’inin vergilerden oluştuğunu söyledi. Bu vergilerin içinde KDV ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olduğunu ifade eden Değirmenci, “ÖTV, özellikle vücuda zarar verebilecek olan bazı içeriklerin tüketimini azaltmak için konulan bir vergi. Ama Türkiye’de bu yüzde 75’e kadar çıkartılmış. Bu yüzden sahtecilere ve kaçakçılara cazip geliyor. Tüm dünyada böyledir, gıdada bir fiyat çok yüksek olursa onun taklidi kolayca yapılır, cazip hale gelir” şeklinde konuştu.