“Bu bulgular varsa, hemen hastaneye başvurun” | Güney Gazetesi Mersin

“Bu bulgular varsa, hemen hastaneye başvurun”

Sahte alkol zehirlenmesi ölüme neden olabiliyor

“Bu bulgular varsa, hemen hastaneye başvurun”


ELVAN KONUK

 

Yeni yılın yaklaşması ile birlikte sahte alkol kabusu tekrar gündeme geldi. Sahte içkiye ait bulguların hemen anlaşılamayacağını söyleyen Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, zehirlenme belirtilerinin 12-24 saat arasında ortaya çıktığını belirtti.

Sahte alkol zehirlenmeleri görme bozuklukları, körlük ve hatta ölüme neden olabiliyor.  Yeni yıla sayılı günler kala bir televizyon programına katılarak sahte alkol zehirlenmeleri ile ilgili bilgi veren Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, klinik bulguları ve yapılması gerekenleri anlattı.

Sahte alkol denetimlerinin arttırılması gerektiğini ifade eden Dokgöz, “Sahte içki üretenler de metil alkol dediğimiz odun talaşından elde edilen alkolü üretiyorlar. Ucuza üretiyorlar ve çok pahalıya satıyorlar. Bundan dolayı bu sahte içki üretimleri oldukça yaygın, anlama olasılığımız gerçekten çok zor. Klinik olarak da anlayamıyoruz, içkiyi içen kişilerde ne tür klinik bulgular oluyor bunlara da dikkat etmek gerekir ama bulgu vermesi de uzun sürüyor. Çünkü 12-24 saat gibi bir süreç içerisinde biz kişilerde metil alkole bağlı değişiklikleri görmeye başlıyoruz. Örneğin görme bozuklukları oluşuyor. Kar fırtınaları, bulanık görme, bulantı kusma, safran sinir sistemi bulguları gibi birtakım bulgular görülüyor” dedi.

“SÜREÇ İLERLEDİKÇE ETKİLER KALICI HALE GELİYOR”

 

Yaklaşık 12 saat gibi bir sürede zehirlenme bulgularının ortaya çıktığını belirten Dokgöz, eğer kişide bulantı, kusma, görme bozuklukları gibi etkenler varsa direkt bol sıvı alıp hastaneye gitmelerini söyledi.

Süreç ilerledikçe metil alkolün etkilerinin daha kalıcı hale geldiği konusunda uyaran Dokgöz, “Bu kalıcı hal körlükten tutun ölüme varan sonuçlara neden olabiliyor. Çünkü metil alkol formaldehit dediğimiz metabolitlere dönüşüyor. Bunların kırılması için de bir an önce hastaneye gidilmesi gerekiyor. Bir paradoks belki ama metil alkol zehirlenmesinin tedavisinde de etil alkol kullanılıyor” ifadelerini kullandı.