“KKTC’de ticaretin iyileştirilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazırız” | Güney Gazetesi Mersin

“KKTC’de ticaretin iyileştirilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazırız”

TOBB ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından 2018 yılında kurulan Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar onuruna bir çalışma yemeği düzenledi. 

“KKTC’de ticaretin iyileştirilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazırız”


Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu Türk Tarafı Eş-Başkanı ve Mersin Deniz Ticaret Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın gözbebekleri olduğunu belirterek  KKTC’de ticaretin ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için güçlü bir özel sektöre ihtiyacı olduğunu dile getiren Lokmanoğlu,  Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile kurulan “Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu’nun ikili ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için çalıştığını kaydetti.

 

Eğitim, turizm alanında son derece başarılı olan KKTC’nin Türkiye’den su temin projesi ile tarımda da önemli bir üretim üssü haline gelebileceğini belirten Lokmanoğlu, 2011 yılından beri yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda, KKTC Hükümetleriyle birlikte çalıştıklarını söyledi.

 

Türkiye’de ekonomik ve sosyal aktörlerin bir araya geldiği “Karma İstişari Komitesi” modelinin Kuzey Kıbrıs’ta kurulması için önemli adımlar atıldığını ifade eden Lokmanoğlu,  KTTO Başkanı Turgay Deniz’in de  gayretleriyle Kuzey Kıbrıs’ta karma istişari komitesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

 

Kuzey Kıbrıs’ın dünya ile bütünleşme çabalarına destek olmak için  TOBB olarak yer aldıkları  her uluslararası ortamda, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan haksız ambargoları gündemde tuttuklarını dile getiren Lokmanoğlu, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üyeliğini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek “ Bu çerçevede, Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Başkanlığını yürüttüğü Türk Ticaret ve Sanayi Odası’na Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın en kısa sürede üye olması için çalışıyoruz. İslam Odası ve EUROCHAMBRES gibi platformlarda, KKTC’nin temsil edilmesi için uğraşıyoruz. Dünya Odalar Kongresi Konsey seçimlerinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz’in adaylığını TOBB ve tüm oda sistemi olarak destekledik. Yurt dışındaki muhataplarımızdan da bu adaylığa destek vermelerini talep ettik” diye konuştu.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise toplantıda yaptığı konuşmada, "KKTC'nin içinde bulunduğu koşularda Türkiye'den sadece 40 mil uzaklıkta olan Kıbrıs'ın sizlerle iş birliğini geliştirmesi ve son yıllarda ortaya konulan büyük başarılar ile sizlerin iradesinin paylaşımı bizler için büyük bir güç kaynağı oluşturmuştur. Hisarcıklıoğlu, her zaman çeşitli organizasyonlarda, toplantılarda KKTC'ye yardımcı olabilmek için ortaya olağanüstü çabalar koymuştur. Kıbrıs'ta artık egemen eşit iki devletin işbirliği ile bir anlaşma olabileceği, bizlerin bağımsızlığı ve özgürlüğünü bütün dünyaya haykırmış durumdayız” dedi.