Cevap almak için SGK uzmanına gittiler | Güney Gazetesi Mersin

Cevap almak için SGK uzmanına gittiler

‘Acaba emekli olabilecek miyim?” sorusuyla emeklilik hayali kuran vatandaşlar sosyal güvenlik uzmanlarının kapısını çaldı. Aşırı bir yoğunluk yaşadıklarını söyleyen SGK Uzmanı Lezgin Batmaz, insanların akıllarının karışık olduğunu ifade etti.

Cevap almak için SGK uzmanına gittiler


ELVAN KONUK


EYT ile ilgili düzenlemenin açıklanmasının ardından vatandaşlar SGK uzmanlarının ofislerinde akıllarındaki soruları cevaplamak için sıra bekledi. SGK Uzmanı Lezgin Batmaz, “Vatandaşlar ‘EYT çıktı yararlanabilir miyim?’ sorusunu soruyorlar. Onların akıllarındaki soruları cevaplıyoruz. Mesela 5 bin gün onaylandı ama 25 yıla tamamlanmadıysa emekli olamaz. 25 yılı tamamladı ama gün eksikse yine emekli olamaz. Bir kurumdan başka bir kuruma geçtiyse yine 3,5 yılı doldurması gerekiyor. Buna benzer soruları cevaplıyoruz” dedi.

 

“KİMSE NE OLACAĞINI BİLMİYOR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının detayları içermediğini belirten Batmaz, EYT ile ilgili olmayanların da geldiğini söyledi.  SGK binasının önünde bekleyenlerin de ancak yarısının emekli olabileceğini dile getiren Batmaz, “Kimse ne olacağını bilmiyor.  Diyelim ki bugün 20’den fazla kişi geldi, bunların 7-8’i emekli oluyor. Herkes emekli olabileceğini zannediyor ama olamıyor. Kadınlar için eskiden emeklilik yaşı 56 diyorlardı, EYT çıktı, 50’ye düşmesi lazım. 50’ye düştü mü belli değil. 3 bin 600 gün 58 yaş diyorlardı, eski yasa 50 yaştı şu an EYT 50 yaşı kapsıyor mu belli değil” diye konuştu

 

“MİLAD 8 EYLÜL 1999”

 

EYT düzenlemesinde detayların çok fazla olduğunu vurgulayan Batmaz, “Mesela bir kadın 50 yaşındaysa 3 bin 600 günü varsa 5 bin güne gerek yok. Bunun gibi türlü türlü detaylar var. Vatandaşların EYT ile ilgili çok bir bilgisi olmadığı için maalesef ilgisi olan da geliyor, olmayan da geliyor. Zaten SGK’daki yoğunluğun yarısından çoğu boş.  Çünkü vatandaş yararlanıp yararlanmayacağını bilmiyor. Miladı söyleyeyim 8 Eylül 1999’dan önce başlaması olanlar veya askerlikle veya yurtdışıyla bunu tamamlayanlar hak edebiliyorlar. Askerlikle veya yurtdışıyla girişlerini 99 Eylül ayından öncesine çekemiyorlarsa emekli olamazlar” şeklinde konuştu.