Mera için Yörük-Köylü gerilimi | Güney Gazetesi Mersin

Mera için Yörük-Köylü gerilimi

Sarıkeçili Yörükleri ile Aydıncık’taki Pembecik köyü sakinlerini karşı karşıya getiren mera sorunu 16 yıl sonra çözüme kavuştu. Hayvancılık faaliyetleri ile sık sık tartışma yaşayan taraflar için sınırlar belirlendi. Artık her iki taraf da kendi bölgesinde hayvanlarını otlatacak.

Mera için Yörük-Köylü gerilimi


ELVAN KONUK


Türkiye’de geleneksel yöntemlerle konar-göçer hayvancılığı sürdüren son Yörük topluluğu olan Sarıkeçililer, yaz mevsiminde Konya ve Karaman’da, kış aylarında ise Silifke, Bozyazı ve Aydıncık bölgelerinde yaşamlarını sürdürüyor.

Hayvanlarını otlatacakları, besleyecekleri meralardan ve su kaynaklarından yoksun bırakıldıklarını vurgulayan Yörükler yaşam alanlarının sistematik olarak daraltıldığını yıllardır dile getiriyordu.  Mersin’de Orman Müdürlükleri’nin belirledikleri alanlarda kalan yörükler, son yıllarda belirlenen meralara alınmıyordu.

Aydıncık’ta orman yangınları nedeniyle zarar gören bölgelerde bölge halkı otlakların yalnızca kendi hayvanlarına yeteceğini söyleyerek yörükleri kendi alanına almak istemiyordu.  

Geçtiğimiz aylarda Aydıncık Kaymakamlığı tarafından kendilerine yazı yollandığını ve ilçeye alınmayacaklarının bildirildiğini belirten ailesi ile birlikte çobanlık yapan Sarıkeçililerden İbrahim Bacak bu olayın kendilerini mağdur ettiğini dile getirmişti. 

Aydıncık’ın Pembecik Köyü’nde konaklayan ve hayvancılık faaliyetleri nedeni ile köylüler ile sık sık karşı karşıya gelen Sarıkeçililer, yaklaşık 16 yıldır mera sorunu yaşıyordu. 

16 yıl sonra sorunun çözümü için taraflar bir araya geldi. Karşılıklı görüşlerin paylaşıldığı toplantıda mera ihlali sınırı yapmadan herkesin kendi bölgesinde hayvanlarını otlatmasına karar verildi.

 

“TAMPON BÖLGE ANLAŞMASI MUTABAKATI İMZALANDI”

 

Köylerinde yıllardır devam eden Yörük İbrahim Bacak ile  mera sınır sorununun çözüldüğünü dile getiren Pembecik Köyü Muhtarı Ahmet Doğan, taraflar arasında tampon bölge anlaşması mutabakatı imzalandığını duyurdu.

Toplantı ile 16 yıldır süren ve sürekli büyüyen mera alan sorununun çözüleceğini umduklarını belirten Doğan, “Yörük İbrahim Bacak ile olan mera sınır sorunumuzla ilgili mahallede zarar gören çobanlarımız, yörük göçer arkadaşlar, yörük federasyon başkanları, Bozyazı Orman Müdürümüz ve Tol dağı şefimizin katılımıyla 4 saatlik bir görüşme ile gerçekleşti. Sonuç olarak karşılıklı saygı ve diyalog içerisinde mera ihlali yapmadan herkesin kendi sınırlarında hayvanlarını otlatması yönünde karar alındı ve tampon bölge anlaşması mutabakatı imzalandı” şeklinde konuştu.

 

 

“Herkese yer var, onlara yer yok mu?”

 

Yörük Türkmen Vakfı Mersin Şube Sekreteri Av. Şerife Arıcı Yıldız, mera tartışmaları üzerine Yörükleri ziyaret etti.

Yıldız, “Bugün buraya üzücü bir olay nedeni ile geldik. Zaman zaman birçok platforma gündeme getirdiğimiz Yörüklerin yaşam alanı son yıllarda sistematik bir biçimde daraltılıyor. Yaşam kaynaklarından yoksun bırakılıyorlar. Hayvanlarını otlatacakları besleyecekleri meralardan, sulayacakları su kaynaklarından yoksun bırakılıyorlar. Yörükler ki bu dağların bu ormanların bekçisi, doğal yaşam alanının teminatı ormanlarımızın teminatı, üzerine bastığımız vatan toprağının teminatı. Artık öyle bir hale geldi ki yaşadıkları tacizler nedeniyle, Pervin başkanımızın feryatlarını duyarak bugün Mersin Yörük Dernekleri, Adana Yörük Dernekleri olarak buraya geldik. Onların seslerini yetkililere çözüm mercilerine duyurmak için. Bu ülke, bu kent milyonlarca Suriyeliye, yüzbinlerce Afgana, Suudi Arabistanlıya, Katarlıya ona buna kucak açarken, memleket toprakları onlara üçe beşe satılırken, bu yurdun kurucusu Yörük Türkmenler bu muameleyi hak etmiyorlar. Bu muameleyi kabul etmiyoruz, bu obanın ve bütün yörük obalarının haklarını savunmak için bugünden itibaren yola çıktık. Gerek idari gerek hukuki tüm yolları tüketerek onların yanında olacağız. Bu sorun çözülene kadar hep birlikte gerekirse Ankara’ya kadar gideceğiz. Gördüğünüz Yörük çadırının dumanının ateşinin sönmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.