“Kaçak inşaat yok” | Güney Gazetesi Mersin

“Kaçak inşaat yok”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, meclis toplantısında müftülük yerleşkesi ile ilgili haberler üzerine konuştu.  Özyiğit, “Kaçak inşaat söz konusu değil. Böyle bir şey olsa biz de müdahale ederiz” ifadelerini kullandı.

“Kaçak inşaat yok”


 

ELVAN KONUK


 Yenişehir Belediyesi Meclisi Ocak ayı toplantısı birinci birleşimi Başkan Abdullah Özyiğit yönetiminde gerçekleşti. Özyiğit, Mersin Müftülüğü’nün dört kat izin verilen cami ve külliye inşaatında imar planına aykırı şekilde kaçak kat çıktığı haberleri üzerine konuştu. Özyiğit, “İnsanlar imar konularını teknik olarak bilmedikleri için, bilmeleri de beklenmediği için bu haberler insanların hoşuna gidiyor. Ama ben bu haberleri yapan arkadaşlardan tekrar tekrar rica ediyorum ki belediyemizin ilgili birimine bir sorsunlar” dedi.

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS TOPLANTISINDA 5. KATA İZİN VERİLDİ”

 

Daha önce kamu binalarının 4 kata imara verilmesi kararı aldıklarını belirten Özyiğit, “Orada iki ayrı parsel var. Bir tanesinde Müftülük yerleşkesi yapılıyor 31 nolu parselde. 30 nolu parselde de bir ibadethane yapımı teklifi var. Orası resmi kurum alanı olması sebebi ile ibadet alanı resmi kurum alanında olamıyor, o düzenleme yapıldı. Bu meclisten de geçti, Büyükşehir meclisinde de görüşüldü. Bu mecliste sosyal ve kamu binalarını dört kata imar verilmesi noktasında bir kararımız vardı. O büyükşehir meclisinde beş kat olarak değişmiş oldu” ifadelerini kullandı.

 

“MÜFTÜLÜK 0.90 EMSAL KARARINA İTİRAZ ETTİ”

 

1982 yılında o bölge ile ilgili 1.5 emsal kararı olduğundan söz eden Özyiğit, Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında ibadet alanının 0.90 olarak belirlenmesine Müftülüğün itiraz ettiğini söyledi. Özyiğit, “Müftülük makamı 1,5 emsal vardı burada 1.5 vermelisiniz diyerek itiraz etmiş. Tabi aradan zaman geçtiği için hepimiz unutabiliriz. Siz buradan 0.90 olmalıdır diyerek bu itirazı reddettiniz zaten. Dolayısıyla şuanda Büyükşehir Meclisinde 0.90’nın 1.5’a dönüştürüp dönüştürülmeyeceği konusu görüşülüyor. Mesele budur ama kaçak bir imalat-inşaat fazlası vb. bir durum söz konusu değildir” diye konuştu.

Bölgenin kontrolörlüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığını belirten Özyiğit, “Resmi kurum inşaatlarında yapı denetim şirketleri yer almaz. Kamunun kaynak israfını önlemek için yine kamunun personeli tarafından bu denetimleri yaptırtır. Dolayısıyla denetim görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Tabi biz kentimizde olan her şeyden haberdar olmak zorundayız. Böyle bir şey olsa biz de müdahale ederiz. Gerekirse dava açılır, gerekirse mühürlenir ama hiçbir biçimde kimsenin bir yasayı ya da varolan hakkın üzerinde hak kullanılmasını kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

“İMAR ALANINDA AF BEKLENTİSİ KAÇAK İMALATA YÖNLENDİRDİ”

 

Kaçak yapılar konusunda muhtarlara uyarıda bulunan Özyiğit, insanların birçok konuda af beklentisi olduğundan söz etti.

İnsanların imar alanında da af beklentisi olduğunu dile getiren Özyiğit, “Bazı vatandaşlarımız kaçak imalat yapma derdine düşmüş. Bunların cezai müeyyide ile karşılaştığını ve karşılaşacaklarını söylemek zorundayım. Cezai iş sevdiğimiz bir iş değil, herkes yasa karşısında saygılı davranmak zorunda, eşit haklara sahip olduğunu bilmek zorunda. Dolayısıyla bunların dışındaki davranışlara müsamaha göstermemiz mümkün değil. Bu vesile ile özellikle muhtarlarımıza da buradan çağrı yapmak isterim, bölgelerinden haberleri olsun ve kaçak imalatlar sonra başımızı ağrıtıyor. Vatandaşın da ağrıtıyor hem cezai müeyyide hem yıkımla karşılaşıyorlar” şeklinde konuştu.