“Kamuda en düşük maaşı yoksulluk sınırına yükseltin” | Güney Gazetesi Mersin

“Kamuda en düşük maaşı yoksulluk sınırına yükseltin”

Kamu emekçileri TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı ve Memur Sen’in imzaladığı sözleşmelere tepki gösterdi. Memurların belirlenen zam oranı karşısında açlığa mahkum edildiğini dile getiren Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri kamuda en düşük maaşın yoksulluk sınırına yükseltilmesini talep etti.

“Kamuda en düşük maaşı yoksulluk sınırına yükseltin”


 

ELVAN KONUK

Memur Sen 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 8’lik zam oranının altına imza attı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise son 6 aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar karşısında yüzde 16,40’lık bir zam artışı yapılacağını söyleyen BES üyeleri “Bizler kamu emekçileri olarak bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak zam oranını şimdiden protesto ediyoruz” dedi.

 

“MEMUR MAAŞLARI HER GEÇEN GÜN ASGARİ ÜCRETE YAKLAŞIYOR”

 

2002 yılında ortalama memur maaşlarının asgari ücretin 3 katı seviyesinde olduğunu hatırlatan BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, bu oranın her geçen gün asgari ücrete yaklaştığını söyledi.

Maaşlara yapılan zam oranlarının gerçek bir artış olmadığını söyleyen Doğan, “Siyasi iktidarın emekçiler adına seçim yaklaşırken sanki bir lütuf olarak attığı bazı adımlar öncelikle lütuf olmadığı gibi emekçilerin taleplerini karşılamaktan da oldukça uzaktır. Asgari ücrete yapılan yüzde 55 zam, TÜİK’in talimatla açıkladığı gerçek enflasyon oranlarının yarısına bile tekabül etmeyen oranlara göre verildiğinden açlık sınırı rakamlarının altında olup, reel bir artış değildir. EYT ile ilgili yapılacak düzenleme ise emekçilerin yıllar önce ödediği prim ve dönemin yasalarına göre hak ettikleri emeklilik hakkının yıllar sonra verilmesinin yanı sıra muhalefet partileri ile EYT platformunun mücadelesi sonucudur” dedi

do

“TÜİK BİLE MEMUR SEN’DEN DAHA FAZLA ENFLASYON FARKI BELİRLEDİ”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaş artışları ile ilgili son kararı vereceğini belirten Doğan, “Kamuda sözleşmeli çalışmayı yaygınlaştıran siyasi iktidarın emekçilerin kadrolu istihdam hakkını seçimden seçime hatırlaması ve seçim vaadi olarak kullanması da ikiyüzlülüğün ta kendisidir” ifadelerini kullandı. TÜİK’in Memur Sen’den fazla bir enflasyon farkı verdiğine dikkat çeken Doğan, “2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 8 zam oranının altına imza atarak bir kez daha Kamu Emekçilerini satış sözleşmesine mahkûm eden Memur Sen, yine gerçeği yansıtmayan talimatla açıklanan enflasyon oranları ile emekçileri mağdur etmeye devam eden TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı TÜFE oranına göre altı aylık yüzde 15,40 oranında enflasyon ile birlikte yüzde 16,40 oranında gerçeklikten uzak bir maaş artışı ile karşı karşıyayız. TÜİK’in bile yandaş sendika Memur Sen’den daha fazla enflasyon farkı verdiği ironik bir durum sonrası kamu emekçisi ve emeklilerle ilgili maaş artışı belirlenecek” diye konuştu.

 

“ZAM ORANINI PROTESTO EDİYORUZ”

 

Gerçek bir toplu sözleşme ve grev hakları ile ilgili düzenleme istediklerini vurgulayan Doğan, taleplerini sıraladı.  Kamu emekçileri olarak açıklanacak zam oranını şimdiden protesto ettiklerini dile getiren Doğan, şunları söyledi:

“Siyasi iktidara bir kez daha sesleniyoruz!  Kamu emekçilerinin talepleri konusunda samimiyseniz, gerçek bir toplu sözleşme yasası çıkarın, grev hakkımızla ilgili yasal düzenleme yapın! Kamu kurumlarını liyakat esası ile yeniden yapılandırın, kamuyu emekçilerin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir işleyişe kavuşturun.

Kamusal emeklilik sistemini güçlendirin, emeklilikte yaşa takılanların taleplerini karşılarken, adil bir ek gösterge sistemini hayata geçirin, emeklilik yaşında kademeli artış uygulamasına son verin, en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine yükseltin. Çalışırken aldığımız her türlü ek ödemeyi emekli maaşlarımıza dâhil edin. Kamuda en düşük maaşı yoksulluk sınırına yükseltin. Kamuda güvencesiz çalışma biçimlerini yaygın hale getirip seçim dönemlerinde sözleşmeli çalışanları kadroya alacağız diyerek aklımızla dalga geçmeyi bırakın. Vergi dilimi soygununa son verin ve vergide adaleti sağlayın.”