Berdan Barajı için kritik günler | Güney Gazetesi Mersin

Berdan Barajı için kritik günler

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mersin’in en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Berdan Barajı’nda son 13 günde yüzde 1 oranında bile artış olmadığına dikkat çekti. Artış yaşanmamasının endişe verici olduğunu vurgulayan Sinan Can, su kaynaklarını korumanın kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Berdan Barajı için kritik günler


ELVAN KONUK

 

ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can, küresel ısınmaya dikkat çekerek su kaynaklarının korunması noktasında herkese büyük görev düştüğünü söyledi. Yaptığı paylaşımla Berdan Barajı’nın doluluk oranında artış olmadığını vurgulayan Can, “EPİAŞ Şeffaflık Platformunda günlük olarak yayımlanan veri listesine göre 17 Aralık günü Berdan Barajı aktif doluluk oranı yüzde 6.9 iken 30 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan aktif doluluk oranı yüzde 7.8 ve günlük kot 50,510 metre olarak belirtilmiştir. Olağan mevsimsel koşullarda barajda sadece 13 günlük bir zaman zarfında aktif doluluk oranında yüzde 1 oranında bile artış yaşanmaması endişe vericidir” dedi.

 

“SU KAYNAKLARININ KISITLI OLDUĞUNU BİLMELİ, ÖNEMİNİ ANLAMALIYIZ”

 

Su kaynaklarına sahip çıkmanın hem yerel yönetimlerin hem de vatandaşların en büyük görevlerinden biri olduğunu dile getiren Can, su kaynaklarının kısıtlı olduğunu anlamamız gerektiğini belirtti. Berdan Barajı’nın korunmasının kentimiz için önemli olduğunu yineleyen Can, “Meteorolojik koşulların mevsimlerin normallerin dışında seyrettiği ve iklim değişikliğinin önemli oranda hissedildiği günümüzde, kentimizin en önemli içme suyu kaynak bölgesi olan Berdan havzasının ve barajının korunması, izlenmesi ve çeşitli faktörlerden zarar görmesini önlemek geleceğimize bırakabileceğimiz en önemli eserler arasında yer alacaktır. Bu nedenle iklim değişikliğini, kısıtlı içme ve kullanma su kaynaklarımızın olduğunu bilmek, önemini anlamak, yerellerde mücadele etmek, çalışmalar gerçekleştirmek, farkındalık sağlamak son derece kritik öneme sahip temel vatandaşlık görevidir” şeklinde konuştu.