“Çocuklar yeterli ve dengeli beslenmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocuklar yeterli ve dengeli beslenmeli”

Son haftalarda salgın hastalıklar çocuklar arasında yaygınlaştı

“Çocuklar yeterli ve dengeli beslenmeli”


ELVAN KONUK

Havaların soğuması ile birlikte soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye gidenlerin sayısı da artmaya başladı. Son bir aydır çocuk enfeksiyon hastalıklarında belirgin bir artış olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Galip Kırıcı, ebeveynlere önerilerde bulundu. Kırıcı, hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

 

Soğukların etkisini arttırması, okulların açılması ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesiyle birlikte çocuklarda görülen hastalıklar arttı.  Özellikle son haftalarda çocuklar ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi şikayetler başta olmak üzere iştahsızlık, halsizlik gibi şikayetleriyle hastaneye götürülmeye başlandı.

“PANDEMİ SÜRECİNDE VÜCUT DİRENÇLERİ HASSAS HALE GELDİ”

 

Son bir aydır, çocuk enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Galip Kırıcı, çocukların yeterli beslenmesi ve mümkün olduğunca kabalık ortamlarda bulunmaması konusunda ailelere uyarılarda bulundu.  Hastalıklardaki artışın nedenlerini sıralayan Kırıcı, “Covid-19 sürecinde, uygulanan maske, mesafe, hijyen ve sosyal mesafe kurallarının uygulanmaması, ortak yaşam alanlarının havalandırılmaması, enfeksiyona yol açan; enfluenza, RSV, rinivirus ve covid virüslerinin yoğunlaşması/yoğun görülmesi, yeterli ve dengeli beslenmenin olmaması, enfeksiyona neden olan bu virüslerin, covid-19 süreciyle yapı değiştirmesi, insanların vücut dirençlerinin, covid sürecinde virüslerle karşılaşmaması nedeniyle daha hassas hale gelmesi olarak sayabiliriz” dedi.

“ENFLUENZA VİRÜSÜNE ENFEKSİYONDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR”

 

Dr. Kırıcı, çocukların hastaneye en çok, ateş, öksürük, burun akıntısı, beslenememe, iştah azlığı, halsizlik, yoğun öksürüğe bağlı kusma, orta kulak enfeksiyonu, nefes alma zorluğu (bronşit, zatürre sonucu), bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile getirildiğini söyledi.

Çocuklarda görülen salgın hastalıkların neler olduğundan söz eden Kırıcı, Enfluenza virüsüne enfeksiyonda ciddi bir artış var. Bu enfeksiyona yakalanmış çocuklar; ateş, burun akıntısı, öksürük, iştahsızlık, halsizlik şikayetleriyle getiriliyor. RSV virüs enfeksiyonda; daha çok öksürük ve burun akıntısı, iştahsızlık şikayetlerini görüyoruz. Covid-19 virüsüne bağlı enfeksiyonlarda; ateş, iştahsızlık, halsizlik, öksürük daha çok görüyoruz.  Rinivirus virüs enfeksiyonunda; daha çok gribal enfeksiyon bulguları gözlüyoruz. Bunlar; burun akıntısı, öksürük, iştahsızlık, halsizlik diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“TEDAVİ VİRÜSLERE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”

 

Enfeksiyonların tedavi sürecinin virüslere göre değişkenlik gösterdiğini belirten Kırıcı, “Enfluenzanın, kendine özgü ilacı var. Bu ilaçla 5 günlük tedavi ile iyi sonuçlar alıyoruz. Tabiki yeterli ve dengeli beslenme, dinlenme, sıvı alımını artırma ile tedavilerimizde, iyi bir sağaltım sonucu alabiliyoruz. Bir kısım hastalarımızda tedaviye rağmen, orta kulak enfeksiyonu, bronşit ve zatürre gibi komplikasyonlar görebiliyoruz” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLAR HASTAYKEN OKULA GÖNDERİLMEMELİ”

 

Aileler evlerinde hastalığı önlemeye yönelik yapabileceklerini sıralayan Kırıcı, çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin önemini yineledi. Kırıcı, “Öncelikle, yeterli ve dengeli beslenme yapmalı, sıvı tüketimi yeterli olmalı, hijyene önem verilmeli, ev ortamında, mümkün olduğunca kalabalık olunmamalı. Kalabalık olunma zorunluluğunda, kapı pencere açılarak bulunulan ortam havalandırılmalı ve ortalama 8 saat uyunmalı. Okula giden çocuklar ise kahvaltı yaptırmadan okula gönderilmemeli, sınıfların havalandırılması sağlanmalı, hasta çocuklar okula gönderilmemeli ve tedavileri yapılmalı. Evde dinlenmeleri sağlanmalı” dedi.

 

“KALABALIK ORTAMLARA MÜMKÜN OLDUĞUNCA GİRMEMELİYİZ”

 

Salgın hastalıklara karşı uygulanması gereken yöntemlerden söz eden Kırıcı, maske, mesafe ve hijyen kurallarını hatırlattı. Koruyucu aşıların önemine de dikkat çeken Kırıcı, “Covid-19 sürecinde uyguladığımız; maske, mesafe, hijyen, havalandırma gibi toplu yaşam önlemlerini bu süreçte uygulamalı, kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girilmemeli, hastalar, tedavilerini evde ve dinlenerek olmalı, sağlığımızı korumak ve vücut direncimizi artırmak için egzersiz yapmalıyız. Beslenmemizde, mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeliyiz. Özellikle çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve kronik hastalığı bulunanları koruyucu aşılar yaparak korumalıyız. Hastanelerde maske kullanmalıyız” şeklinde konuştu.