“Ücretler insan onuruna yakışır düzeye yükseltilmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Ücretler insan onuruna yakışır düzeye yükseltilmeli”

Yüzde 100’ü aşan gıda enflasyonu karşısında yapılan zamların yetersiz olduğuna dikkat çeken HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “İşçilerin ve tüm emekçilerin ücretlerinin insan onuruna yakışır bir düzeye yükseltilmesi gerekir” dedi.

“Ücretler insan onuruna yakışır düzeye yükseltilmeli”


TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, ekonomik sıkıntı yaşayan kesimlerin sorunlarını Meclis Başkanlığına taşıdı. Dr. Rıdvan Turan, işçilerin ve tüm emekçilerin ücretlerinin insan onuruna yakışır bir düzeye yükseltilmesi, yaşam koşullarını iyileştiren somut politikaların oluşturulması ve gerekli yasal düzenlemenin yapılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve üst üste gelen zamların halkın geniş bir kesimi üzerindeki etkisini giderek artırdığını dile getiren Turan, “Yüzde 100’ü aşan gıda enflasyonu, giderek artan yaşam maliyetleri, işsizlik ve artan yoksulluk gibi durumlar dikkate alındığında işçiler ve emekçiler sermaye karşısında ezilmektedir. Pahalılık ve zamlar gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. TÜRK-İŞ tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Aralık 2022 araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması (açlık sınırı) 8 bin 130 TL olarak hesaplanmıştır. Yine dört kişilik ailenin gıda yanı sıra yapması gereken diğer harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı yani yoksulluk sınırı ise 26 bin 485 TL olarak hesaplanmıştır. 26 bin 485 TL’ye çıkan toplam harcama gereği, kuşkusuz bir çalışanın alması gereken ücret düzeyi değildir. Yapılan hesaplamayla, dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürebilmesi için hanesine girmesi gereken toplam gelir hesaplanmaktadır” dedi.

 

“TÜİK’İN ENFLASYON ORANI İLE MAAŞLAR DÜŞÜK TUTULUYOR”

 

Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin aylık 10 bin 612 lira olduğunu söyleyen Turan, belirlenen asgari ücret ve emekli maaşlarının yetersiz olduğuna dikkat çekti. Turan, şunları söyledi:

“TÜİK, enflasyonu düşük göstererek maaş artışlarını düşük tutmaktadır. Bu durum yoksulluğu artırmakta, yüzde 25 olan memur maaş artışlarının yüzde 30’a çıkarılması da bu durumun iktidarca kabulü anlamına gelmektedir. Ancak bu artış bile derde derman olamamaktadır. Sonuç olarak Türkiye’de tüm emekçileri sermaye karşısında ezdirmeyen, insanların insanca yaşayabilecekleri bir ekonomik programın oluşturulması, ücretlerin enflasyonu yakalayacak, büyümeden gelen refah payının da adil bir biçimde artırılmasını sağlayacak kapsamlı ekonomik politikaların oluşturularak devlet güvencesine alınması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.” (Haber Merkezi)