“Milyonlarca kişi çaresizliğe terk edildi” | Güney Gazetesi Mersin

“Milyonlarca kişi çaresizliğe terk edildi”

AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana memur, işçi ve emekli ücretlerinde yüzde 75 bir azalma olduğunu ifade eden HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, milyonlarca kişinin çaresizliğe terk edildiğini söyledi.

“Milyonlarca kişi çaresizliğe terk edildi”


HDP Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, enflasyon karşısında ücretlerin yetersiz kaldığına dikkat çekti. Mersin’de geçtiğimiz yıl ortalama 40 lira olan peynirin kilosunun şu anda 100-110 lira olduğunu ifade eden Turan, Seçim bölgem Mersin’de 5 bin lira civarında normal oturacak bir ev bulamazsınız. İstanbul’a gittiğinizde kümes derecesinde olan yerler ne yazık ki 6-7 bin liranın üzerinde. Bu zaman dilimi içerisinde iktidara yakın bir kesim giderek zenginleşirken; bu ülkeyi gerçekten emeğiyle var etmiş milyonlar, işçiler, emekliler, emekçiler ve kamu çalışanları olağanüstü bir yoksulluğa ve çaresizliğe iktidar sayesinde terk edilmiş durumda” dedi.

 

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞININ 14 BİN 700 LİRA OLMASI GEREKİYORDU”

 

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre bir artış yapılsaydı en düşük memur maaşının 14 bin 700 lira olması gerektiğini belirten Turan, şunları söyledi:

“Prof. Dr. Aziz Çelik hocanın yaptığı çalışmaya göre, eğer ortalama maaşı sadece resmi enflasyona göre bile artsaydı, 2022 Aralık ayı sonu itibariyle 9385 lira değil en az 11 bin lira olması gerekiyordu. Dolayısıyla biz yüzde 30 artışı 11 bin liranın üzerine konuşuyor olmalıydık. Eğer bu artışlar gıda enflasyonu oranında olsaydı 14 bin 300 lira, Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla oranında olsaydı 14700 lira olmalıydı. Burada olağanüstü kayıp var. Çalışanlar açısından ve onların maaşına paralel olarak giden emekli maaşları açısından son derece ciddi bir kayıp var. İşçi emekli aylıklarına bakıldığına; 21 yıl önce, yani AKP’nin iktidara geldiği dönemde asgari ücretin yüzde 40 oranında üstündeyken, geçecek olan yasayla birlikte asgari ücretin yüzde 35 altına inecek. AKP’nin iktidara geldiği andan bugüne kadar işçi emekli aylıklarında nominal olarak yüzde 75’Lik bir azalma var.” (Haber Merkezi)