ZELİHA ÖZİPEK
HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, tarım danışmanlarının ekonomik ve sosyal yaşamlarının iyileştirilmesini meclis gündemine taşıdı. Tarım danışmanlarının emeklerinin karşılığını alamadığını vurgulayan Turan, “Ziraat Odalarında, Üretici birliklerinde ve serbest Tarım Danışmanı olarak istihdam edilen Tarım Danışmanı sayısı 1018 civarında olup toplamda 61 bin 80 çiftçiye hizmet vermektedir. Her geçen gün ülke üretimine daha fazla nasıl katkı sağlayacağını düşünen Tarım Danışmanları çiftçilere hizmet vererek Tarım ve Orman Bakanlığı ile çiftçiler arasında önemli köprü görevini üstlenmektedir. Ancak Tarım Danışmanları önemli görevleri karşılığında emeklerinin karşılığını alamamakta, sosyal ve ekonomik güvencesi olan bir statüye sahip olamadıkları için birçok sorunla karşı karşıyadır” dedi.
“HER AN İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYALAR”
Tarım danışmanlarının karşılaştığı başlıca sorunları sıralayan Turan, bu meslek grubundan insanların her an işsizlikle karşı karşıya olduğunu söyledi. Tarım Danışmanlarının Ziraat Odaları ve Üretici Birlik Başkanlarının inisiyatifine bağlı çalıştığını dile getiren Turan, “3 yıldır tarım yayım ve danışmanlık desteği 46 bin TL olarak ödenmekteydi. 2022 ekonomik koşullarına göre verilen destek ise 52 bin TL idi. Bu rakam asgari ücreti bile karşılamamaktayken 20 Ekim 2022 tarihinde resmî gazete de yayınlanan 2023 yılı destek bedeli ise 72 bin TL olarak açıklanmıştır. 2023 yılı için bu destek asgari ücretin neredeyse yarısına denk gelmektedir. Tarım danışmanları herhangi bir statüye sahip değildir. Ziraat Odası ve Üretici Birliklerinde çalışan Tarım Danışmanlarına Bakanlık tarafından ödemelerinin kendi nam ve hesabına yatırılmamaktadır” diye konuştu.
“TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARI TARIM SEKTÖRÜNE YANSIYOR”
Tarımda doğru politikaların etkin bir şekilde uygulanmasıyla sektörün gelişeceğini vurgulayan Turan, bunun da tarım danışmanlarının katkıları sayesinde mümkün olabileceğini ifade etti.
Turan, “Tarım Danışmanlarının karşılaştığı sorunlar dikkate alındığında bu sorunlar tarım sektörüne de yansımaktadır. Mevcut durum bu şekilde ortaya konulduğunda pek çok yapısal, idari ve politika sorunu nedeniyle sektörde tıkanmalar yaşandığı, kaynakların gerektiği şekilde amacına uygun kullanılamadığı ve tarım sektörünün bugün olması istenebilecek noktadan uzak olduğu görülmektedir. Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik zenginlik, çok değişik çeşitlilikte bitkisel ve hayvansal üretimin yapılmasına imkan verdiğinden, tarım ülkemiz için daha da önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmesi, üretilen tarımsal ürünlerin nitelik ve niceliklerinin iyileştirilmesi ile mümkündür. Bu iyileştirmede en önemli katkıyı sağlayabilecek araç, tarımsal yayım ve danışmanlık sistemidir” şeklinde konuştu.