MAYSA DERYAYEVA
Son yapılan zamla birlikte en düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Açlık ve yoksulluk sınırı altında kalan maaşa emekliler tarafından tepki her geçen gün artıyor.
“TALEPLERİMİZ NET, HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Sefalet bir ücret istemediklerini hakları olan maaşı talep eden emekliler, en düşük emekli maaşının 8 bin 500 lira, asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 11 bin 900 lira talep ediyor.
Emekliler olarak oturdukları kiranın bedelini, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerini belirten 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Hüseyin Kurt, “Lokmamızın yarıdan fazlasını yok ettiniz. Yoksulluğu yolsuzluğu yasakları ortadan kaldıracağım diye oy toplayıp, iktidarınızda tam tersini yaptınız. Üstelik de bu yoksulluğu kaderimiz gibi kabullenmemizi istiyorsunuz. Bizden aldıklarınızı, yani siz iktidara gelmeden önceki maaşımızın bugünkü karşılığını istiyoruz” diye konuştu.
“EMEKLİ MAAŞINDAKİ KESİNTİLER KALDIRILMALI”
Emeklilerden ve bütün emekçilerden fedakârlık istediğini ancak bu şartlar altına bu ücretlerin kabul edebilir olmadığını vurgulayan Kurt, emekçilerin talebini bir kez daha tekrarladı.
Emekliler olarak yılda dört kez birer maaş tutarında ikramiye verilmesini talep ettiklerini söyleyen Kurt, “En düşük emekli maaşı en az asgari ücret seviyesinin üstüne yükseltilmelidir. İntibak yasası derhal çıkarılmalıdır. Tüm emeklilere orantılı ve insanca yaşama yetecek seyyanen zam derhal yapılmalıdır. Yılda birer maaş tutarında 4 kez ikramiye verilmelidir. Sendikal haklar önündeki engeller kaldırılarak statü yasası çıkarılmalıdır. SGK ve Özel Sosyal Güvenlik Sandıkları tek çatı altında toplanmalı ve Kurumlar arasında maaş eşitsizliği giderilmelidir. Emekli yurttaşlara sunulan sağlık hizmeti karşılığında emekli maaşlarından yapılan tüm kesintiler kaldırılmalıdır. Toplu taşıma araçlarında ülkenin her yanında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlanmalıdır” dedi.