Anıtlı için yeniden keşif kararı | Güney Gazetesi Mersin

Anıtlı için yeniden keşif kararı

Muz, harnup, avokado gibi tropikal meyvelerin üretildiği ve geçtiğimiz yıl içerisinde mermer ocağı açılmasına izin verilen Anıtlı Köyü’nde, binlerce ağacın kesilmesi üzerine bölge halkı ve çevre dernekleri dava açtı. Mahkeme 15 Aralık 2022 tarihi için keşif kararı verdi ancak hava muhalefeti nedeniyle alınan kadar ertelendi. 31 Ocak tarihi için yeniden keşif kararı alındığını duyuran MERÇED Anamur temsilciliği doğaya duyarlı vatandaşların keşfe katılımı için çağrıda bulundu.

Anıtlı için yeniden keşif kararı


ELVAN KONUK


Aytap Madencilik Limited Şirketi’nin Anıtlı’da işleteceği mermer ocağı için 2018 yılında “ÇED gerekli değildir” kararı veren ancak ruhsat sahasını 2022 yılında teslim eden Mersin Valiliği’ne karşı MERÇED, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Anamur Ziraat Odası, Anıtlı Sulama Birliği, Anıtlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile vatandaşlar tarafından açılan davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce yeniden keşif kararı alındı.

Ruhsat sahasının içinde ve ÇED sahasına 300 metre mesafede 1. derecede arkeolojik sit alanındaki mermer ocağının olduğu bölgede binlerce ağacın kesildiği iddia edilmişti. Keşif kararı Yasal koruma altındaki delice zeytinlerinde olduğu bölgeyle ilgili Mersin İdare Mahkemesince keşif kararı alınması bölge halkını umutlandırmıştı. Geçtiğimiz yıl 15 Aralık tarihi için keşfin yapılması planlanıyordu ancak bu karar hava muhalefeti nedeniyle ertelendi.

MERÇED Anamur temsilciliği 31 Ocak tarihi için yeniden keşif kararı verildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada “Hali hazırda faaliyete başlamış ve ormanlık alanda ciddi tahribat yaratmış olan mermer ocağının bulunduğu sahada, 31.01.2023 tarihinde saat 12.30’den itibaren yapılacak keşfe, Anıtlı, Çamlıpınar ve Yakacık halkı başta olmak üzere, çevreye ve doğaya duyarlı tüm halkımızın katılımını bekliyoruz” ifadesi kullanıldı.