Yeni bir AVM mi geliyor? | Güney Gazetesi Mersin

Yeni bir AVM mi geliyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Taşucu’da Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı projesi hazırladı ancak Silifke ve Taşucu’ndaki balıkçılar, yatçılar, çevreciler ve yöre sakinleri projeye temkinli yaklaşıyor. Yöre halkının en büyük endişesi, Mersin merkezde olduğu gibi Taşucu’nda da yat limanı adı altında bir AVM kurulması. Mersin Büyükşehir Belediyesi de benzer endişeyle projeye olumsuz görüş bildirmiş ancak belediyenin görüşü ÇED dosyasında yok. Silifke Belediyesinin ve Balıkçı Birliğinin görüş yazısı da ÇED raporuna girmemiş.

Yeni bir AVM mi geliyor?


ELVAN KONUK


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, Taşucu yat Limanı ve Balıkçı Barınağı projesi için düzenlenen ÇED Halk Bilgilendirme toplantısında bölge halkıyla bir araya geldi. Toplantıda Av. Ayşe Doğan, yetkililere Mersin Büyükşehir’in konuyla ilgili olumsuz görüş verdiğini öğrendiklerini söyledi ve belediyenin yazısının neden ÇED dosyasında olmadığını sordu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Silifke Belediyesi’nin, Silifke’deki balıkçılar birliklerinin, bölgedeki kurum ve kuruluşların görüşlerinin ÇED dosyasında olmaması eleştirilere neden oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Taşucu yat Limanı ve Balıkçı Barınağı projesi için Taşucu Lütfi Elvan Öğretmen evinde yapılan ÇED toplantısı tartışmalara sahne oldu.

Bölge halkı mevcut projenin Taşucu halkını sahilden, balıkçıları ve gezi teknelerini limandan uzaklaştırmak üzere hazırlanan lüks bir marina projesi olacağı endişesini dile getirdi.

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN GÖRÜŞÜ DOSYADA YOK”

 

Toplantıda yetkililere Mersin Büyükşehir Belediyesinin projeden bilgisinin olup olmadığını soran Av. Ayşe Doğan, ilgili kurumlara bilgi verildiği cevabını aldı.

Doğan bunun üzerine, ““Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu projeye onay vermemiş, bu konuda Büyükşehir Belediyesinin ilgili kurumundan net bilgi aldım. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmayan bir projeyi nasıl yapmayı düşünüyorsunuz? Çizilmiş olan projede yeşil alanlar kullanılmayacak diyorsunuz ama bunun bir teminatı var mı? Mevcut alan Mersin Büyükşehir Belediyesinin alanı içerisinde bulunuyor, buna rağmen usulsüz ve kanunsuz bir yapılanma için mi böyle bir toplantı yapma kararı aldınız” dedi.

Toplantıya katılan yurttaşlar bir tutanak yazarak, yapılacak projeyi kabul etmeme kararlarını kayıt altına aldı.

 

 

 

“BALIKÇILAR BURAYI KULLANAMAZ”

 

Toplantıda yaşananları ve projeye neden karşı olduklarını sorduğumuz Avukat Ayşe Doğan, “Balıkçılar açısından yapılmak istenen imalata baktığınızda balıkçı teknelerinin ve Silifke’deki yat turizmine hizmet eden yatların kullanılmayacağı, manevra yapamayacağı, giremeyeceği bir düzenleme yapıldığı çok açık. Yani bu yerin sahil kısmı Taşucu halkından, deniz kısmı da balıkçılar ve yatçıların elinden alınıp muhtemelen daha lüks bir kullanıma sunulmak üzere yapılan bir marina projesi” dedi.

 

“KİMSENİN PROJEDEN HABERİ YOK”

 

Bu tür projeler yapılırken başta belediyeler olmak üzere kurumların görüşünün alınması gerektiğini ifade eden Doğan şunları söyledi:

 “Büyükşehir Belediyesi’ni aradık, bu konu hakkında bir görüşleri olup olmadığını sorduk, olumsuz görüş verdik dediler. Neden olumsuz görüş verdiklerini sorduk. Denizin hemen kıyısında kalan ve imar planında yeşil alan görülen, halkın kullandığı alanın AVM gibi yani yat limanının devamının kullanım alanlarına yönelik yeşil alanın işgal edileceği düşüncesiyle olumlu bakmadıklarını söylediler. Biz de toplantıda bunu sorduk, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ne dedi size?” dedik. Böyle bir cevabın neredeyse olmayacağını söyleyeceklerdi. Aslında bütün dosyaların ÇED dosyasında olması gerekiyor bu aşamaya gelebilmek için ve Büyükşehir’in görüşünün olmadığı bir ÇED dosyası da çok gayriciddidir. ÇED sürecine baktığınızda ÇED dosyası hazırlanırken tüm ilgili kurumlardan görüş alınır. Olumlu ve olumsuz tüm görüşler dosyanın içerisinde olur. Büyükşehir’in, Silifke Belediyesi’nin, Silifke’deki kurum ve kuruluşların görüşlerinin olmadığı bir ÇED dosyası olabilir mi? Bu durum ÇED dosyasının ciddiyetsizliğini ortaya koyuyor, Silifke’de bulunan Balıkçı Birliklerinin hiçbirinin bu projeden haberi yok. Hatta şunu sordular, ‘siz bizim için yaptığınızı söylüyorsunuz ama biz böyle bir şey talep etmedik. Siz kime sordunuz da bu projeyi bizim yaşam alanımızda bizim geçim kaynağımızın olduğu yerde yapıyorsunuz?’ Taşucu balıkçılarının Taşucu’na açılacak limandan haberi yok, biz sizin yapıyoruz o projeyi diyorlar. Yaptıkları projeye bakıyorsunuz toplam 5 tane daha rıhtım yapacaklar, o rıhtımlar yapıldığında zaten hiçbir balıkçı ve gezi teknesinin oraya girme ihtimali yok.”