İlle de Roman olsun! | Güney Gazetesi Mersin

İlle de Roman olsun!

Romanlar, kentsel dönüşüm projesinde kültürlerinin dikkate alınmasını ve yaşatılmasını istiyor

İlle de Roman olsun!


MAYSA DERYAYEVA

 

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından “Roman Gibi Kentsel Dönüşüm Projesi” adında etkinlik düzenlendi. Etkinliğin temel amacı hakkında bilgi veren Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ali Dalyam, Roman vatandaşların kültürüne ve yaşamına uygun kentsel dönüşüm projesi istediklerini belirtti.

Turgutreis Mahallesinde Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, “Roman gibi Kentsel Dönüşüm Projesi” etkinliği ile imza kampanyası başlattı.

Basın açıklamasını okuyan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ali Dalyam, Turgutreis Mahallesinin Romanların en yoğun olarak yaşadığı bölge olduğuna dikkat çekti.

Turgutreis Mahallesinde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm projesinin Roman kültürünü ve yaşam tarzını yansıtmadığı gerekçesiyle böyle bir etkinlik yürüttüklerini belirten Dalyam, “Kentsel dönüşüm, bahsedilen mahallenin 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile riskli alan ilan edilmesi sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan imar planının ilan edilmesi sonucunda gündeme gelmiştir. Riskli olarak tanımlanan, 402 haneyi kapsayan ve 35.057 m2 olan bu alan Romanların yoğun olarak yaşadığı bir mahalledir. Mevcut durumda mahallenin yapısı 2-3 katlı, avlulu, yatay mimariyle kendi kültürlerine uygun şekilde inşa edilmiş bir alanken proje içeriğinde teklif edilen 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşan 8 katlı binalardır” dedi.

“GÜNLÜK İHTİYAÇARIMIZI ZOR KARŞILIYORUZ”

 

Romanların günlük ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandığını ve önerilen projenin bedelini ödeyemeyecek durumda olduklarını söyleyen Dalyam, “Önerilen projenin Roman vatandaşların kültürüne ve yaşantısına aykırı olması bir yana mevcut aileler için yetersiz alan yaratarak ek ücret talep edilmesi de büyük bir ekonomik kriz içinde yaşayan ve günlük ihtiyaçlarını bile zor karşılayan Romanlar için kabul edilemezdir. Maddi durumu herhangi bir ödemeyi kaldıramayacak durumda olan Roman vatandaşlara yönelik alınan bu karar bizce onları mülksüzleştirme projesine eşdeğerdir. Bu tip projelerin nasıl sonuçlandığını da Sulukule, Tarlabaşı, Selendi ve Yıldırımlar örneklerinde görmek mümkündür” ifadelerini kullandı.

“YAŞAMIMIZA UYGUN KENTSEL PROJE YAPILMALI”

 

Romanlar olarak taleplerinden bahseden Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ali Dalyam, romanların kültürüne ve yaşam tarzına uygun kentsel proje yapılması gerektiğini söyledi.

Dalyam, “Talebimiz tıpkı Edirne Enez İlçesi; İstanbul Büyükçekmece Mimar Sinan ve Samsun Seksendört Evler Mahallelerinde yapıldığı gibi Roman vatandaşların kültürlerine ve yaşam tarzlarına uygun, onları sosyal-ekonomik anlamda destekleyen ve mevcut problemlerin çözümüne yönelik bir kentsel dönüşüm projesidir. Bu konuda bakanlıklardan ve yerel yönetimlerden beklentimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda verdiği söze sadık kalarak Roman vatandaşlara uygun yeni ve yerinde dönüşüm içeren bir kentsel dönüşüm projesi planlanmasıdır” dedi.

Etkinlikte Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurseren Tor, romanlara destek amacıyla Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ali Dalyam’ın dedesinin fotoğrafını duvara çizdi.