“Özel okullardan kaçış olabilir” | Güney Gazetesi Mersin

“Özel okullardan kaçış olabilir”

Millî Eğitim Bakanlığının özel okullardaki ücret zammını yüzde 65 olarak belirlenmesinden sonra çok sayıda velinin çocuklarını özel okuldan alıp devlet okuluna yazdırmak istediği iddiası eğitim camiasının gündeminde.  Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Öğrencilerin devlet okuluna yazdırılması normalde olması gerekendir. Ancak şu an devlet okullarının kapasitesi yeterli değil” dedi.

“Özel okullardan kaçış olabilir”


MAYSA DERYAYEVA


Son günlerde özel okulların yaptığı fahiş fiyatı karşılamayan aileler çocuklarını devlet okuluna yazdırıyor ancak devlet okullarının sayısının az olmasından dolayı kapasite sıkıntısı yaşanıyor.

MEB’in devlet okullarını itibarsızlaştırarak, özel okullara geçişleri arttığını belirten Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, devlet okulların sayılarının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

 

“EĞİTİM SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK EKSİKLİK VAR”

 

Eğitim kalitesinin arttırmanın MEB’in ilk görevlerinden olduğunu belirten Sümbül, Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de özel okulların sayılarının artığına belirtti.

Sümbül, “Hiç eğitimle alakası bile olmayan kişiler eğitim alanına girerek özel okullar açıyor. Özel okullardaki temel politika öğretmenlere az ücret vererek daha çok kar etmektir. Kar edemedikleri zaman okulları kapatıyorlar ya da başkalarına devrediyorlar.  Devletin eğitim politikası böyle olmamalı. Eğitim ve sağlık sektörü bir ülkeye yapılabilecek bir yatırımdır. Bu nedenden olayı biz Eğitim -Sen olarak laik, demokratik, bilimsel, kamusal bir eğitim talep ediyoruz.  Devletin eğitim politikasında önemli bir eksiklik var” diye konuştu.

 

“DEVLET OKULLARININ SAYISI ARTTIRILMALI”

 

Mersin’de devlet okullarının kapasitesinin dolu olduğunu ifade eden Sümbül, “Mersin’de devlet okullarının kapasitesi zaten normal olan mevcudu almaya ve onlara istendik eğitim vermeye uygun değil. Bu şu anlama gelmiyor. “Devlet okulları uygun değil, gidin özel okullar” değildir. Devletin aslı sorumluluğu köy okullardan başlayıp, kentteki okulların sayılarını arttırmalıdır.  Öğrencilerin okula devamlılığını arttırmalıdır. Özel okulların yaptığı son zamlarla birlikte bu fiyatları karşılamayan veliler çocuklarını devlet okullarına alıyorlar. Bu normalde olması gerekendir ancak bu durumu devlet okullarının kapasitesi karşılayamamaktadır.  Devlet okullarının sayılarını arttırmayarak özel okullara, zamlara mahkûm etmek bilinçli bir politika ve buna asla sessiz kalmayacağız” şeklinde konuştu.

 

 

“ÖĞRENCİLER ADAPTE SORUNU YAŞIYOR”

 

Sümbül, öğrencilerin özel okullardan devlet okuluna geçiş yapması ile psikolojik sorun ve adapte sorunu yaşadığını söyledi.

Özel okulların öğrencilere ve ailelerine müşteri olarak baktığını belirten Sümbül, “Özel okullar öğrenciye ve velilere müşteri olarak bakıyor ve onun için müşteriyi elde tutabilmek için elden geldiğince bir albeni yaratılmaya çalışılıyor. Eğitim içeriği doldurmaktan ziyade onları memnun etmeye çalışıyorlar. Öğrenci devlet okuluna geldiğini bunu göremediğinde çocuk bir travma yaşıyor” dedi.

 

 

 

“Öğretmen ataması yapılmalı”

 

Eğitim-Sen mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, özel okullarda görev yapan öğretmenleri yaşadıkları sorunlar dikkat çekti. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin asgari ücret veya asgari ücretten bile düşük maaşlar aldığına vurgu yapan Sümbül, öğretmen adayların atamasının yapılması üzerine çağrı yaptı.

Sümbül, “Özel okullar eğitimcilere asgari ücret seviyesinde ya da onda düşük bir ücret verirken, bir yandan fahiş fiyatlarla karların kar katmaktadır. Özel okullarda çalışan öğretmenlerimiz tehdit ediliyor. Eğer bu eylemlerle öğrenci kaçırtırsanız, işsiz kalırsınız” gibi tehditler almaktalar. Gerçekten bu konunu üzerinde durulması gerekiyor. Arkadaşlarımızın ataması yapılmıyor. Şu anda 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacı var ve bunların 80 bini ücretli öğretmen olarak çalıştırılıyor. Bunların hemen ataması yapılması gerekiyor” diye konuştu.