ABİDİN YAĞMUR
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Adnan Menderes Bulvarında inşaatına başlanan 32 katlı binanın müteahhidinin, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine projeyi tadil edeceğini ve kat sayısının 32’den daha aşağı olacağını açıkladı. Tarhan, binanın kaç katlı olacağı konusunda bilgi vermedi. İnşaatın 2016’da başlamasına rağmen konunun bugün gündeme gelmesini “manidar” olarak yorumlayan Tarhan, bazı çevrelerin bu konuda siyasi rant elde etmek istediğini ileri sürdü. Tarhan, “Neden 2016’da müdahale edip kat sayısının indirilmesini sağlamadınız” yönündeki sorulara yanıt vermedi.
“ROMANTİK TEPKİLER” DEMİŞTİ
Adnan Menderes Bulvarı cepheli bir parselde 32 katlı binaya izin verilmesi ve inşaat şirketinin çalışmalara başlaması Mersin kamuoyunda tepkilere neden olmuş, konu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde de tartışmalara neden olmuştu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, gelen tepkileri “romantik tepkiler” olarak nitelemiş, söz konusu parsele 1980’li yıllarda 32 kat izni verildiğini, şimdiki Mezitli Belediyesi yönetimiyle ilgisinin olmadığını ileri sürmüştü.
Tarhan, “Dileyenler mahkemeye gidebilir” derken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 32 katlı binayı uygun bulmadığını belirtmiş ve “1980’den bu yana uzanan süreci inceleyip mahkemeye gideceklerini” duyurmuştu.
TARHAN SUSKUNLUĞUNU BOZDU
Tartışmalar başladığından beri eleştiri oklarının ve soruların hedefi olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan suskunluğunu bozdu.
İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Yaser Gündüz ve İmar ve Şehircilik Müdürü Arzu Bitigen Saylam ile birlikte basının karşısına geçen Tarhan, 32 kata izin veren inşaat ruhsatında kendisinin imzası olmadığını söyledi ancak kendi döneminde o ruhsatı yenileyen belediye personelinin arkasında olduğunu söyledi.
Tarhan, konunun kamuoyunda tartışılması üzerine inşaat şirketi yetkilileri, hak sahipleri, mimarlık şirketi yetkilileriyle görüştüklerini ve müteahhit firmanın 32 kattan vazgeçtiğini, daha alçak bir bina yapmayı kabul ettiğini açıkladı.
“KİMSENİN ETKİSİ ALTINDA KALMADIK”
Tarhan, “Şu ya da bu tarafın etkisi altında kalmadan, tamamen kendi özgür irademizle belediyenin başlattığı görüşmeler oldu. Bu görüşmelerden sonra müteahhit kat sayısının azaltılması yönünde belediyemize yazılı başvuruda bulundu. Kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatılmıştır” dedi.
SİYASİ RANT İMASI
Her imar uygulamasında olduğu gibi bu konuyla ilgili olarak da herkesin mahkemeye gitme hakkı olduğunu söyleyen Tarhan, “Bizim kat yükseklikleri konusunda duruşumuz şudur: Zemin artı 9 kat. Bazı yerlerde en fazla 15 kattır. Bundan yüksek binalar olmayacaktır. Bizim bu alandaki duruşumuz görmezden gelinip sadece bir örnek üzerinden tartışma çıkarıldı. 43 yıldır süregelen bir sorundu. Müteahhit firma kat yüksekliğini indireceğini söyledi. Birtakım çevrelerin bu konuda birtakım beklentileri varsa bunlar dayanağını yitirmiş oldu” ifadelerini kullandı.
Tarhan, söz konusu inşaatın 2016’da başladığını, o zaman tartışma konusu olmadığını da belirterek, “2022 yılında bu konunun tartışılmasını manidar buluyorum” dedi.
Tarhan, “2016 yılında neden müdahil olmadınız? Müteahhidi kat yüksekliğini düşürmesi konusunda o zaman ikna edebilir miydiniz” şeklindeki sorulara ise yanıt vermedi.
“BİLEN BİLMEYEN KONUŞTU”
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın basın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:
“Mezitli’de 1980'den bu yana 43 yıldır plan ve ruhsat yenileme işlemleri devam eden Fatih Mahallesi, Adnan Menderes ve GMK Bulvarları arasında kalan, tapuda 10293 ada, 1 parsel olarak kayıtlı taşınmaza ilişkin Belediyemizce düzenlenen tadilat yapı ruhsatı ile yapımına başlanan zemin + 32 katlı inşaat hakkında son dönemde kamuoyundaki bazı değerlendirme ve tartışmaların üzerinde durmak istiyorum. İnşaatın kat sayısı hakkında bilen, bilmeyen bir iki kişi tarafından ve bir iki basın yayın organında konu hakkında bazı iddia ve ithamlarda bulunulmuştur.”
“RUHSATTA BENİM İMZAM YOK”
“Öncelikle belirtmek gerekir ki; sükûnetle izlemekte olduğumuz birçok iddia, itham ve haddini aşan yalan yanlış, (Örneğin hiçbir inşaat ruhsatında imzam olmamasına karşın ruhsatlarda benim imzalarımın olduğuna dair saçma iddia gibi) değerlendirmelere konu edilen söz konusu ruhsat düzenleme işlemi, diğer tüm iş ve işlemlerimizde olduğu gibi, tabii olduğu mevzuat ve “dönemi itibari ile yürürlükte bulunan” imar planı koşul ve kararlarına uygun olarak sürdürülmüştür.”
“ŞİMDİ GÜNDEME GELMESİ MANİDAR”
“2016 yılında yeni yapı ruhsatı düzenlenerek başlayan zemin + 32 katlı inşaat hakkında son döneme kadar kamuoyunda herhangi bir değerlendirme yapılmamışken, 2022 yılında bu proje için düzenlenen tadilat ruhsatı ile inşaatın yeniden başlatılması sonrasındaki tartışmalar oldukça manidar olup, çok yönlü değerlendirilmelidir. Sadece bir parsel için düzenlenen yüksek katlı yapı ruhsatı özelinde sürdürülen tartışma ve değerlendirmeler, resmin bütününe bakmaktan yoksun, kentteki yüksek katlı yapılaşma sorununa bütüncül bir bakış ve duruş geliştirmekten mahrum şekilde, noktasal olarak ele alınmaktadır. Mersin için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanması gereken, planlı alanlardaki yapılaşmayı yönlendirecek, yüksek katlı yapılaşma taleplerinin hangi ölçütlere göre karşılanacağını belirlemek üzere hükümler ve koşullar içerecek İmar Yönetmeliğinin bulunmaması büyük bir eksikliktir.”
“TMMOB BASKI ALTINA ALINMAK İSTENİYOR”
“Konu hakkında söz söyleme hakkı bulunan kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yereldeki yönetici ve temsilcilerinin dahi, konu hakkında birtakım çevrelerce baskı altına alınmaya çalışılması endişe ile izlenmektedir. Konunun yerel gündemden çıkartılıp birileri tarafından belirli amaç ile ulusal bir kanalın gündemine taşınması, belki de bazı çevrelerce bu konunun siyasi malzeme yapılmaya çalışılması da anlamlıdır. 1980’den beri zaman zaman yenilenerek, 2016 yılında inşasına başlanmış olmasına rağmen, 2022 yılında verilen tadilat ruhsatı sonrasında tartışılmaya başlanan söz konusu yapı hakkında; yapı müteahhidi, yapının mimarı ve hak sahipleri ile Mersin kamuoyunda sürdürülen değerlendirmeler adına Belediyemizce başlatılan görüşmeler sonucunda; hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı başvurusu doğrultusunda, söz konusu yapıda kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatılmıştır.”