Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, depremzedelerin kendi imkanları ile devlet ve şehir hastanelerine geldiğini ve çok sayıda yaralının olduğunu belirtti.
Mersin’deki devlet ve şehir hastanesinin gemiyle gelecek hastalar için hazırlıklı olduğunu ve ful kapasite olarak çalıştığını ifade eden Şen, “Şehir hastane şu ana kadar 600’ün üzerinde depremzede başvurdu. Gemiyle yaklaşık 150-200’e yakın yaralının gelmesi bekleniyor. Gerekli hazıklıklar yapıldı ve ful kapasite hekim arkadaşlarımız çalışıyor. Şu ana kadar hastaneye gelipte geri gönderdiğimiz hastalar olmadı ve herkes için çok yorucu bir süreçteyiz. Çoğu gelen hastalarda şok travması yaşıyor. MHRS randevuları iptal ve randevusu olanlara bakmıyoruz çünkü hastaneleri afet hastanesi olarak kullanıyoruz. Vatandaşlardan ricamız normal ayakta yeşil alan dediğimiz boğazı ağrıyan, başı ağrıyan ve ateşi olan hastalara bakmıyoruz ve diğer hastanelere yönlendiriyoruz. Kadın doğum, yoğun bakım alanları dışında poliklinik ve buna benzer alanlarda hizmet vermiyoruz. MHRS uygulamasında şehir ve devlet hastanelerine randevu verilmeyecek. Mersin’deki hastanelerimiz hazırlıklı ve ful kapasite olarak görev başındayız. Yatak sayımız yeterli eğer yaralı sayısı yatak sayısından fazla olursa diğer illerle planlama dahiline koordine olacaktır. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun” dedi.
“Hazırlıklarımızı tamamladık”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Zeki Sinan Doğan hastanelerde yatak sıkıntısı olmadığını ve hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.
Deprem bölgelerine gönüllü olarak gidecek sağlık çalışanlarının isimlerini hazırlayıp ilgililere bildirdikleri söyleyen Doğan, “Dünden beri çok ciddi sayıda hasta var ve yaralıların çoğu travma geçiyor. Şu anda hastanelerin yatak sayısında sıkıntı yok ve hazırlıklar yapıldı. Deprem bölgesine gideceklerin listesini hazırlayıp bildiriyoruz ve çağırılan arkadaşlarımız gidiyor. SES olarak hazırlık içerisindeyiz ve gönüllük listesi oluşturup bildireceğiz. Şehir hastanesinde çok sayıda hasta geldi. Her on dakikanın bir iki hasta kendi imkanları geliyor. Hastanelerde ameliyat hane ve acil hariç diğer poliklinikler bölümü çalışmıyor. Gerçekten Türkiye’nin sağlık sisteminin çöktüğünü gördük çünkü organizasyon istenilen gibi olmadı. Türkiye’nin başı sağ olsun” diye konuştu.