“Depremzedelere tetanoz aşıları yapılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Depremzedelere tetanoz aşıları yapılmalı”

Mersin, depremden etkilenen şehirlerden yoğun bir göç almaya başladı. Şehir Hastanesi ve Toros Devlet Hastanesi’nin afet hastanesi olarak hizmet vermesi ve poliklinik muayenelerine 1 hafta ara verilmesi Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yoğunluğa neden oldu. Kendi hastalarının yanında depremzedeleri de misafir olarak muayene ettiklerini söyleyen Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, tifüs, dizanteri gibi salgın hastalıklardan korktuklarını belirtti.

“Depremzedelere tetanoz aşıları yapılmalı”


ELVAN KONUK

 

İlerleyen dönemlerde kent nüfusunun artması ile aşılar konusunda sorun çıkabileceğine dikkat çeken Karakoyun, “Depremden gelen vatandaşların çoğu yaralı, eminim birçok vatandaşın tetanos aşısı yapılmadı depremin vurduğu şehirlerde. Buna İl Sağlık Müdürlüğü’nün el atması lazım, çünkü bu vatandaşların tetanoslarının yapılması lazım” dedi.

 

“AŞI KONUSUNDA TEDBİR ALINMALI”

 

Depremin vurduğu şehirlerden çok sayıda kişi Mersin’e gelmeye başladı. Gelenlerin arasında burada yaşamayı düşünenlerin olması barınma ihtiyaçlarının yanında sağlık sorunlarını da gündeme getirdi. Şehir Hastanesi ve Toros Devlet Hastanesi’nde 1 hafta süre poliklinik hizmeti verilmemesi ile ASM’lerdeki yoğunluk iki katına çıktı. MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, aşılar konusunda tedbir alınmasını isteyerek salgın hastalıklardan korktuklarını söyledi.

Hastalarının yanısıra kendilerine başvuran depremzedeleri muayene ettiklerini dile getiren Karakoyun, “Şu an aşıda bir sıkıntı henüz oluşmadı, çünkü insanlar şokta. Deprem bölgelerinden yeni yeni gelmeye başladılar. Tabi bir ay içerisinde insanların çocuklarının aşıları akıllarına gelecek, gebelerin takipleri akıllarına gelecek. O dönem sıkıntı başlayacaktır. Bebeklerin preparatları var, gebelere verdiğimiz tabletlerimiz var, kan ilaçları var. Bunların eksik olmaması ve aşı tedariğinin bir an önce tedbirinin alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“DEPREMZEDELERİN SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILMALI”

 

Depremzedelerin gerekli tetkiklerinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Karakoyun, ASM olarak depremzedelere yaptıkları yardımlardan da söz etti. Karakoyun, “Deprem bölgesinde tifüs, dizanteri gibi bir salgın olma ihtimali var.  Oradan gelen hekim arkadaşlarla da görüştüm, çok kötü ortam. Tuvalet ihtiyacının sağlanacağı alanlar yok. Ellerini yıkayacakları bir alan yok.  Ayrıca şöyle bir şey de var, depremden gelen vatandaşların çoğu yaralı, birçoğunun enkazdan çıkarken demirden sıyrılmış vücutları. Eminim birçok vatandaşın tetanos aşısı yapılmadı. Bunu da ASM olarak çözmemizin mümkünü var mı bilemiyorum. Çünkü o vatandaşlara ulaşmak lazım. Buna tabi İl Sağlık Müdürlüğü’nün el atması lazım, çünkü bu vatandaşların tetanos aşılarının bir an önce yapılması lazım” diye konuştu.

 

“POLİKLİNİKLERİN KAPATILMASI YANLIŞ BİR UYGULAMAYDI”

 

Mersin’deki hastanelerde polikliniklerin kapatılmasının yanlış bir uygulama olduğunu söyleyen Karakoyun, aynı durumun pandemide de yaşandığını dile getirdi. Hazırlıklı olunsaydı böyle bir durum yaşanmayacağını belirten Karakoyun, şunları söyledi:

 “Kadın doğum çocuk hastanesi atıl durumda. Oranın 2-3 katı çok güzel bir şekilde hazırlanırdı, boyanırdı, bir servis gibi yapılabilirdi. Ama maalesef bu yapılmadı. Orası yapılmış olsaydı afet hastanesi olarak orayı kullanabilirdik, ameliyatlar yapılır ve gözleme alınacak stabil hastalar da oraya alınabilirdi. Orada tedavisi devam edebilirdi. Polikliniklerin bir hafta boyunca kapatılmasını ben çok anlayamadım, özellikle onkoloji hastaları, kronik hastalar, kalp hastaları, çocuk hastalar, kadın doğum hastaları, neden kapatıldı anlamış değilim. Çünkü afetzedeler gelir, servislere yerleştirilir, ameliyat yapılması gerekenler yapılır. Depremzedeler belki de aylarca yatmak zorunda kalacak hastanede. Biz fikirlerimizi sunduk pandemi döneminde ama dinleyen pek olmadı. Bundan sonra da olmayacaktır. Ama biz ASM olarak elimizden geldiği kadar çözüm sunmaya çalışacağız.”