Ev sahipleri uçtu! | Güney Gazetesi Mersin

Ev sahipleri uçtu!

Bazı yerlerde ev kiraları o kadar yüksek ki bir metrekare aylık 225 liraya denk geliyor

Ev sahipleri uçtu!


ABİDİN YAĞMUR/MAYSA DERYAYEVA

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, deprem felaketinin ardından binlerce afetzedenin göç ettiği Mersin’de fahiş kiralara dikkat çekti. Kurul açıklamasında, “Ev sahibi olan yurttaşlarımızı daha duyarlı ve vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Devletin tüm kurumlarına, fahiş fiyatla kiraya veren ev sahiplerine uygulanacak yaptırımlar konusunda her türlü desteğe açık olduğumuzu belirtmek istiyoruz” denildi.

Deprem felaketinde ağır hasar alan, binlerce can kaybının yaşandığı illerden özellikle Adıyaman, Maraş, Hatay ve Malatya’dan Mersin’e yoğun bir göç başladı.

Henüz net rakamlar yok ancak Mersin Büyükşehir Belediyesinin günlük su tüketimi verilerindeki yüzde 10’u bulan artıştan yola çıkarak yaptığı hesaba göre Mersin’e son 10 günde en az 250 bin kişi geldi.

Mersin’e gelenlerin bir kısmı geçici barınma merkezlerinde kalırken bir kısmı başka illere geçiyor, bir kısmı da Mersin’de kalıcı olmak için kiralık ev arıyor.

Mersin, son 2 yıldır ev kiralarının hızlı şekilde arttığı illerden biriydi. Deprem felaketinin ardından bu hız adeta katlandı.

1 ay öncesine kadar 3+1 bir evin 4 bin liraya kiralandığı şehirde bugünlerde 1+0 tabir edilen 25 ila 30 metrekare net alana sahip stüdyo evler ile 5 bin liradan kiralanıyor. 2-1 tasarlanmış, 45 metrekarelik evleri 6 ila 8 bin lira arasında kiraya vermek isteyenler var.

 

 

 

 

 

Depremden etkilenen vatandaşlar Mezitli ilçesi Merkez mahallesinde 40 metrekarelik 1+1 eşyalı kiralık evi tutmak isterlerse, aylık 9 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Buna ek olarak kira sözleşmesi yaparken 8 bin 500 lira depozite parası ödemesi gerekiyor.

Kiralık ev ilanları yayınlayan sitelerde kısa bir tur yapıldığında Mersin’de ev kiralarının fahiş şekilde arttığı hemen göze çarpıyor.

Özellikle Yenişehir ve Mezitli’de ev kiraları, bir asgari ücret tutarından fazla. Bekar öğrencilere göre tasarlanmış ancak bugünlerde depremzedelere pazarlanmaya çalışılan kiralık evler için istenen para o kadar yüksek, evler o kadar küçük ki, basit bir hesaplamayla aşırı pahalılık hemen göze çarpıyor.

Örneğin Mezitli’de 40 metrekarelik bir evi kiraya veren ev sahibi aylık 9 bin lira istiyor. Bu rakam, o evin metrekaresinin aylık 225 lira olduğu anlamına geliyor.