Afetzedelere gözlük yardımı | Güney Gazetesi Mersin

Afetzedelere gözlük yardımı

Deprem felaketinin ilk gününden bu yana Mersin’e depremzedeler gelmeye başladı. Evleri yıkılan ve enkaz altında bütün eşyaları yok olan afetzedelere erzak ve giyecek yardımı vatandaşlar tarafından yapıldı. Göz hastalıklarına sahip ve gözlükleri göçük altında kalan vatandaşlarının yardımına da Mersinli gözlükçüler koştu. Depremzedelere reçete edilmiş gözlükleri bedelsiz verdiklerini söyleyen Mersin 8. Bölge Optisyen ve Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Yakan, kent genelinde günlük 500’e yakın gözlük verdiklerini kaydetti.

Afetzedelere gözlük yardımı


ELVAN KONUK

 

6 Şubat gerçekleşen ilk depremin ardından Mersin’de poliklinikler kapatıldı, çevre illerden afetzedeler Mersin’e gelmeye başladı. Deprem sabahı Mersin 8. Bölge Optisyen ve Gözlükçüler Odası olarak inisiyatif aldıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Yakan, önce valilik ve AFAD ile görüştüklerini ardından yönetim kurulunu topladıklarını dile getirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sağlık Komitesi Başkanı Erdal Horoz ile konuşarak süreci hızlandırdıklarını vurgulayan Yakan, ilk günden bu yana depremzedelere bedelsiz gözlük verdiklerini söyledi.

 

“SÜREÇ BAŞLAR BAŞLAMAZ İNİSİYATİF ALDIK”

 

Mersin’e göçü öngördüklerini ifade eden Yakan, “Süreç başlar başlamaz bir inisiyatif almak mecburiyetindeydik. Çünkü reçeteli ürün satıyoruz, görmeye yardımcı tıbbi malzeme denir gözlüğe ve insanlar gözlüksüz göremez. Nihayetinde depremden insanlar bir eşyasını alarak çıkmadılar. Biz meslek grubu örgütü olarak depremzedelere gözlük yardımında bulunmaya karar verdik. Bunu da çerçeve ve antirefle adı verilen filtreli bir camla yapmaya karar verdik. Buradaki meslek adamlarımız, Valilik, AFAD, Sağlık Müdürlüğümüz, kaymakamlarımız hepsi bize yardımcı oldular” dedi.

 

 

 

 

 

“AFET BÖLGESİNE MOBİL ARAÇ YOLLADIK, GÖZLÜK ÜRETİLMESİNİ SAĞLADIK”

 

Mersin genelinde her gün 500’e yakın gözlük verildiğini belirten Yakan, destekler devam ettiği sürece süreci sonuna kadar devam ettireceklerini dile getirdi. Mersin’deki gözlükçülerin yüzde 80’inde afetzedelere bedelsiz gözlük verildiğini vurgulayan Yakan, “Birlik yöneticilerimiz ile karar alarak deprem bölgelerine mobil bir araç gönderdik, camları kesme makinesi ve özel cihazlarımızı gönderdik. Çerçeveleri camları gönderdik, Sakarya ve İskenderun başkanları görevi üstlendi. AFAD’a yakın bir yerde güvenlikli bir şekilde dağıtılarak, orada gözlük üretilmesini sağladık. Onlar da yaklaşık günlük 300-400 adet üretim yapıyor, yetişemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Çok yüksek numaraları gözlükleri de afetzedelere bedelsiz verdiklerinden söz eden Yakan, tekrar eden alımlar ve suistimalleri önlemek için bazı programlar oluşturduklarını belirtti. Medula sistemi üzerinden depremzedelerin gözlük numaralarına ve reçetelerine ulaşabildiklerini dile getiren Yakan, “Bu bir ekip işi, Türk Optisyenler Birliği, Türk Optisyenler ve Gözlükçüler Birliği, Gözlükçü Bölge Odaları, tedarikçiler ve üreticiler. İnanılmaz bir kenetlenme içerisindeyiz ve zinciri güzel kurduk” şeklinde konuştu.

 

 

“Talep çok oldu, stoğumuz tükendi”

 

Mersin’e deprem bölgelerinden yoğun göçün ardından kısa süreliğine gözlük stoklarının tükendiğini dile getiren Mersin 8. Bölge Optisyen ve Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Yakan, talebin yoğun olduğunu söyledi.

Afetzede kağıdı ve reçete ile işlem yaptıklarını dile getiren Yakan, “Her şeyi öngördük, şunu öngöremedik, stoklarımız tükendi. Biz bu kadar insanın Mersin’e akabileceğini tahmin edemedik, bu kadar göz kusuruna sahip olan insanların geleceğini tahmin etmedik. Ben sadece kendi firmam olarak ortalama 70-80 gözlük üretiyorum. İş tıkanınca oda başkanları bizden habersiz Türkiye genelindeki bütün firmaları ayaklandırdılar. Bizi tek tek büyük iş adamları aramaya başladı meslekle alakalı. Çerçeveler gelmeye başladı, cam fabrikalarını bize açtılar. Onlarla yol almaya başlayınca rahatladık. Buraya gelen her ürünü de oda olarak ilçedeki gönderiyoruz, onlar da bu görevi üstlenen arkadaşlara pay ediyorlar” dedi.