“Üniversiteler hemen açılmalıdır” | Güney Gazetesi Mersin

“Üniversiteler hemen açılmalıdır”

Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, depremin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını eleştirdi. Üniversitelerin eğitimin yanında sosyal ihtiyaçların tamamlandığı bir yer olduğuna dikkat çeken Yücesoy, “Mühendislik, tıp, veteriner hekimlik ve diğer birçok alanın uzaktan eğitimle sürdürülmesi teknik olarak mümkün değildir. Üniversiteler hemen açılmalıdır” dedi.

“Üniversiteler hemen açılmalıdır”


ZELİHA ÖZİPEK

10 ili etkileyen ve can kayıplarına neden olan deprem felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yön. Kur. Başkanı İbrahim Yücesoy, bu karardan biran önce dönülmesi gerektiğini söyledi.

 Depremin ardından insanların güvenli gördükleri şehirlere gittiğini belirten Yücesoy, bunun barınma ihtiyacını da beraberinde getirdiğini ifade etti. İlk etapta depremzedelerin otellere ve öğrenci yurtlarına yerleştirildiğinden söz eden Yücesoy, “Siyasi iktidar ortaya çıkan barınma sorununun çözümünü ne yazık ki üniversiteleri uzaktan eğitime çevirmekte bulmuştur. Covid-19 salgını sürecinin bize gösterdiği bir gerçekte uzaktan eğitim, eğitim değildir. Bu süreçte 1.5 yıl üniversiteden uzak kalmış gençlerimizi şimdi tekrar evlerine döndürmek, Türkiye çapında uzaktan eğitime geçilmesi ayrı bir gaflet olarak karşımıza çıkmıştır. Yasal olarak konuya baktığımız da ise OHAL ilan edilen iller hariç hukuken ne Cumhurbaşkanı ne de YÖK yetkisinde olan bir durum değildir. YÖK’ün böyle bir karar alması anayasada yazılı bulunan üniversitelerin özerk yapısına aykırı bir durumdur” dedi.

 

“ÜNİVERSİTELER SADECE EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN YAPILDIĞI YERLER DEĞİLDİR”

 

Uzaktan eğitim kararından bir an önce dönülmesi gerektiğini dile getiren Yücesoy, “Üniversiteler sadece eğitim ve öğretimin yapıldığı yerler değildir. Aynı zamanda sosyal ve duygusal ihtiyaçların tamamlandığı yerlerdir. Gençlerin arkadaşlarına, eğitimcilere ve danışmanlara ihtiyacı vardır. Mühendislik, tıp, veteriner hekimlik ve diğer birçok alanın uzaktan eğitimle sürdürülmesi teknik olarak mümkün değildir. Günü kurtarmak adına alınan çözüm olmaktan uzak kısa vadeli kararlar uzun vadede geleceğimizden çalmaktan öteye gidemediği gerçeği apaçık karşımızda durmaktadır.

Yanlış inşa edilen bir binanın, fay hattı üzerine kurulan kentlerin, kontrolü doğru yapılmayan yapıların ve bilimi göz ardı ederek alınan kararların ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğini yaşamış olduğumuz bu büyük felakette görmüş bulunuyoruz. Eğitim yoksa hiçbir şey yoktur” şeklinde konuştu.