MAYSA DERYAYEVA
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremden Adana, Hatay, Şanlıurfa, Malatya gibi yakın iller etkilendi. Deprem sonucu meydana gelen yıkımın çalışmalarının devam ettiği bu günlerde ülke genelinde üniversite eğitimlerine ara verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremden etkilenen 10 ilde üç ay süresi ile OHAL kararı almasıyla birlikte, üniversitelerin uzaktan eğitime başlayacağını ifade etti. Ancak birçok siyasi parti ve sendikalar üniversitelerin yüz yüze eğitimi başlaması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan toplantı sonunda açıklamada bulunan YÖK Başkanı Erol Özvar, bahar döneminin 20 Şubat tarihinde uzaktan başlatılabileceğini ve nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini duyurdu.
Özvar, üniversitelerdeki uygulamalı derslerin yüz yüze devam edeceğini belirtti. Depremden etkilenen öğrencilere yönelik alınan karardan bahseden Özvar, “Uygulamalı programlarda birinci derece yakınlarının ikamet ettiği ildeki üniversitelerde özel öğrenci olabilecek. Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi” dedi.
Birçok üniversitenin yurtlarında depremzedelerin konakladığını belirten Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, depremzedelerin konaklaması için misafirhane ve konaklama tesislerin kullanılması gerektiğini söyledi.
“DEPREMZEDELERE YENİ KONAKLAMA YERLER AYARLANMALI”
Üniversite eğitimine bir an önce başlatılması gerektiğini ifade eden Tekin, üniversite eğitimindeki belirsizliğin devam etmesi halinde mağduriyetlerin yaşanacağına dikkat çekti.
Tekin, öğrencilerin üniversite eğitimi sürecinde konaklaması için kiralık ev, özel yurtlarla sözleşme yaptığını hatırlattı. Doğal afetlerde üniversite yurtlarının ilk önce konaklama alanı olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Tekin, “Devletin çok sayıda tesisi var ve üniversite yurtlarının öncelikle bu hizmete açmak yerine diğer tesisleri, misafirhaneleri açılmalı. Mersin’in yükünün azaltılması gerekiyor. Bir an önce üniversite yurtlarının depremzedelerden arındırılması lazım. Birçok ilde üniversite yurtları depremzedeler konakladığı için üniversiteler açılmıyor. Sanki bir avantajmış gibi pandemi döneminde okulların uzaktan eğitime başlattılar ve bu aslında veliler açısından baktığımız bir masraftan kurtulma gibi gözükse de şu an herkes kira ve yurt sözleşmesini imzalamış, parasını ödemiş durumdadır” diye konuştu.
“ÇÖZÜMÜN ÇOKTAN ÜRETİLMESİ GEREKTİ”
Öğrencilerin üniversite eğitimine devam etmek istediklerini vurgulayan Tekin, üniversite hayatına sekteye uğratılmaması gerektiğini söyledi.
Tekin, üniversiteler hakkında bir an önce karar alınması ve eğitimin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini belirterek, “Üniversite hayatının yine sekteye uğrama durumu var. Öğrenciler üniversitede eğitimlerine devam etmek istiyor. Deprem bölgesinde bulanan üniversiteleri ayrı tutalım ve diğer illerdeki üniversitelerin normalleşmesi lazım. Oradaki üniversiteleri gerekirse batıdaki üniversitelere aktarabiliriz. Bir şekilde çözüm bulunur ama üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek üniversite hayatının bu dönem tamamen bitirmek demektedir. Daha farklı bir çözüm bulunulması lazım. Çözüm çoktan üretilmesi lazımdı ama geçici çözümler üretiliyor. Bu sürecin doğru şekilde değerlendirilmesi ile üniversitelerin öğrencilere eğitim vermesi gerekiyor. Üniversiteler başlamadığı süreçte mutlaka akademik takvim ve diğer şeyler sekteye uğrayacaktır. Biz sendika olarak bu konuda bakanlığa yazı yazacağız. Üniversitelerin hızlı bir şeklide açılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.