“Rant hırsı afet dinlemiyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Rant hırsı afet dinlemiyor”

6 Şubat depreminin ardından tüm ülke depremin yaralarını sarmak için seferber oldu. Türkiye’nin dört bir yanından arama kurtarma ekipleri afet bölgesine gitti, bölgeye iş makineleri gönderildi. Deprem felaketinde Tisan koyundaki yapılaşma çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Rant hırsı afet dinlemiyor. İş makinaları depremde bile harıl harıl çalışıyor” dedi.

“Rant hırsı afet dinlemiyor”


ELVAN KONUK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Silifke’deki Tisan Yarımadasının kıyı kanununa aykırı olarak imara açılmasına ve depreme rağmen bölgede iş makinelerinin çalıştırılmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Bölgede çalışan iş makinelerinin videosunu paylaşan Seçer, “Koyun can derdinde, kasap et. Burası Silifke Tisan! Rant hırsı afet dinlemiyor. İş makinaları depremde bile harıl harıl çalışıyor. Yarımada kıyı kanununa aykırı imara açıldı. Dava açtık, devam ederken ilçe belediyesi ruhsatı verdi; Sahil dolduruldu, inşaat başladı” ifadelerini kullandı.

“YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ DOĞA KATLEDİLİYOR”

 

Akşam saatlerinde KRT TV canlı yayınına bağlanan Seçer, yaptığı paylaşımla ilgili konuşan Seçer, çalışmanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Belediye olarak yapılaşma çalışmalarını mahkemeye götürdüklerini söyleyen Seçer, “Oradaki yapılaşma ile ilgili iki gerekçemiz var. Kıyı kanununa aykırı işlemler tam olarak tamamlanmamış. Örneğin orada kısmi yapılaşma kararının alınması gerekiyor ilçe belediyesinin, onu almadan ruhsat veremez. Anladığım kadarıyla ruhsat da vermiş, inşaat başlamış. Şimdi böyle yangından mal kaçırır gibi doğa katledilirse binalar dikilirse, neyi anlatıyor bu deprem dönemi? Buraya vatandaşlar gidiyor, orası muazzam bir doğa parçası. Vatandaşlar bana video çekip göndermiş. Benim bu memlekette bütün konularda yetkim var sorumluluğum var, her şeyi durdurabilirim, devam ettirebilirim. Ben de yasalarla hareket ediyorum biliyorsunuz. Ben belediye başkanlığını yaparken yasalar çerçevesinde yetki kullanırım, bir sorumluluğum vardır. Dolayısıyla ben gerekeni yapıyorum” dedi.

 

“CEZAYI ÖDEYİP BİLDİKLERİNİ YAPIYORLAR”

 

Deprem öncesi ilgili firmaya defalarca ceza yazıldığını belirten Seçer, şunları söyledi:

“Çünkü orada yasalara aykırı deniz doldurulmuş, yasalara aykırı resmen dağı yok ediyorlar, oraya makineler kurmuşlar. Bunun yasalara aykırı olduğunu söylüyorum. Buna kim bakacak? Sadece Büyükşehir Belediyesi değil ki, Çevre Bakanlığı gidecek kontrol edecek. Orada doğa katliamı var mı? Deniz dolgusu yasal mı? Hafriyatlar götürülüyor derelere boca ediliyor. Bunlar yasalara aykırı.

Yetkiyi almışım ceza yazıyorum komik cezalar. Cezayı ödüyor, dönüyor yine bildiğini yapıyor. Dolayısıyla biz halkın hukukunu korumak zorundayız. Siz bunu yasaya kanuna uygun yapın kimse size bir şey demez. Biz yardımcı dahi oluruz. Ama gücünüzü nereden aldığınızı biz de bilmiyoruz. Bu kadar korkusuzca yani yaptığınız yanınıza kar kalır endişesi taşımadan bunu yaptığınız zaman bizim sesimiz yükselir. Biz yoksa vatandaşın yüzüne bakamayız.”

 

NE OLMUŞTU?

Tisan Yarımadası için hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planını MHP’li Silifke Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 Ağustos ayı Meclis toplantısı gündemine getirmişti. Meclisteki görüşmeler sırasında Seçer ve muhalefet meclis üyeleri, 0,90 yapı yoğunluğunun ve 5 katlı otele izin verilmesinin, Tisan Yarımadası’nın özgün yapısını bozacağını belirterek itiraz etmişti. Ancak Tisan Yarımadası’nı yapılaşmaya açmayı öngören proje, CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla ağustos ayında meclisten geçmişti. Faras Akdeniz adlı bir şirket-kooperatif ortaklığı da daha plan değişikliği tamamlanmadan bin villalık proje hazırlamış ve satışlara başlamıştı.