“Mersin’e göç işsizliği arttıracak” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’e göç işsizliği arttıracak”

Depremin ardından en çok göç alan şehirlerin başında gelen Mersin’de artan nüfus barınma, altyapı, sağlık, ulaşım gibi alanlarda birtakım sorunları da beraberinde getirdi.  Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, eğer önlem alınmazsa işsizliğin Mersin’deki en büyük sorun olacağına dikkat çekti.

“Mersin’e göç işsizliği arttıracak”


ELVAN KONUK / MAYSA DERYAYEVA


Deprem bölgelerinden yoğun göçün ardından kentin kapasitesi ihtiyaçları karşılayamayacak hale geldi. Bununla ilgili kent protokolü Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi ya da özel statüye kavuşması için çağrıda bulundu.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Halk TV canlı yayınına katılarak değerlendirmede bulundu. İlk günden beri gerek afet bölgesindeki gerekse Mersin’deki afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Tarhan, insanların giyim, yiyecek ve barınma sorunlarının devam ettiğini söyledi.

 

“DEPREMZEDELER EV KİRALARININ YARISINI NASIL KARŞILAYACAK?”

 

Mersin’de kiralık evlerdeki fahiş fiyatlara dikkat çeken Tarhan, “Kenar mahallerde dahi aylık kira 10 bin lira, Mezitli’de ise kiralar daha fazla. Çalışmayan insanların bunu karşılaması çok zor.  Yavaş yavaş depremzedelerden iş talebi gelmeye başladı. İş olacak ki geçici de olsa kiralık evde kalabilsinler. Deprem bölgesi dışında kesinlikle konteyner evler yerleşim alanı olarak kullanılmayacak deniyor. Deprem bölgesinde bu konteyner evler ne zaman yapılacak, kaç ayda bitecek? Bu insanlara verilen bilgiye göre, kiralarının yarısı valiliklerce, kaymakamlıklarca karşılanacak, peki diğer yarısını depremzedeler nasıl karşılayacak?  Eğer kira aylık 10 bin lira ise 5 bin lirayı devlet verecekse diğer 5 bin lirayı insanlar nereden karşılayacak? Çalışmıyorlar çocuklarının okul durumu var. İş sorunu gelecek günlerin en önemli problemlerden biri olacak” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”

 

Kalıcı çözüm için depremzedelere barınma alanları yapılması gerektiğini söyleyen Tarhan, “Bunun da hedefini iyi koymak gerekir. Önümüzdeki bir ayda mı üç ayda mı biz de bilmiyoruz, buna belediye olarak ne kadar dayanacağız?” dedi.

Mersin afet bölgesi olmadığını ancak en fazla etkilenen şehirlerin başında olduğunu vurgulayan Tarhan, “Nüfusumuzun yüzde 81’i oranında Suriyeli ve depremzede var şu anda. Mersin afet bölgesi ilan edilirse belirli devlet desteği de olursa bizde çok rahat hareket ederiz. Çok daha hızlı çözümler buluruz. Daha fazla bu insanlara yardım sunabiliriz ve onları daha mutlu edebiliriz. Biz dayanırız yapıyoruz, güçlüyüz, güçlü belediyelerden biriyiz ama biz de önümüzü göremiyoruz. Bu ne kadar sürecek. Bunun kalıcı olabilmesi için deprem bölgelerinde bir an önce yerleşim alanının yapılması gerekiyor” diye konuştu.