600 işçi iş durdurdu | Güney Gazetesi Mersin

600 işçi iş durdurdu

Akkuyu NGS inşaatında İşçilerin zam talebi karşılanmadı

600 işçi iş durdurdu


ELVAN KONUK

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şantiyesinde SİNTEK İnşaat firması çalışanları yüzde 30 zam talebinde bulundu. Firma işçilere yüzde 10 zam yapabileceğini söyledi. Maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyen 600 işçi iş durdurdu.

Akkuyu NGS’de SİNTEK firmasına bağlı çalışan işçiler diğer firmalarda çalışan işçilerle eşit maaş alma taleplerini firmaya iletti. Çalışanların yüzde 30 zam talebine karşılık firma yüzde 10 oranında zam yapabileceğini söyledi. DİSK’e bağlı Dev Yapı İş Sendikası, işçileri yoksulluğa iten düşük zam oranlarından vazgeçilmesi ve insani taleplerin karşılanması için çağrıda bulundu.

Yapılan açıklamada, “Akkuyu NGS şantiye yönetimin bütün firmalarda aynı işi yapan tüm işçilerin eşit maaş/ zam oranı belirlersin demesine rağmen inşaat patronları fırsatçılık yaparak hem Ocak maaşlarını geç yatırdı hem de zam oranlarını düşürdü. İşçiler bu fırsatçılığı kabul etmeyerek eyleme geçti. Geçen hafta da İNTES firmasında düşük zam oranına karşı aralarında üyelerimizin de olduğu işçiler eyleme geçmiş eylem sonrası zam oranı yüzde 40 olarak belirlenmişti. Eylem sonrası bir grup işçinin kartları iptal edildi. Yapılan görüşmeler de arkadaşların bir kısmının kartları açıldı. Akkuyu NGS Şantiye yönetimini uyarıyoruz. İsçilerin bu insani taleplerini bir an önce karşılayın. İNTES işçileri düşük zammı kabul etmeyip zam oranlarını yükselti, mücadele eden SİNTEK işçileri de yükseltecektir” denildi.

 

“ANA FİRMANIN VE TAŞERONLARIN ÇATIŞMASININ BEDELİNİ İŞÇİ ÖDÜYOR”

 

Dev Yapı İş Genel Sekreteri Nihat Demir, iş durdurma eylemi ile ilgili konuşarak “İşçiler yüzde 30 zam talebinde bulundu. Firma yüzde 10 zam yapabileceğini söylüyor. Yüzde 10 işçilerin talebini karşılamadığı için iki alanda çalışan 600 işçi iş durdurdu” dedi.

Yüksek enflasyon karşısında inşaat malzemelerine gelen zamlardan söz eden Demir, taşeron firmaların ana firmadan 3-4 yıl önce yapılan ihalelerin güncel şartlara göre tekrar düzenlenmesini istediğini dile getirdi. Taşeronlarla ana firmanın çatışmasının faturasının işçiye çıkartıldığını vurgulayan Demir, “Taşeronlarla ana firma karşılıklı bir savaş içerisinde, irade savaşının yanında paranın yükselmesinin derdindeler ama işten atılan, parası ödenmeyen ya da ihbarsız kıdemsiz gönderilen mağdur edilen işçiler oluyor. Genel anlamda iş aksamasında sorun yok ama maalesef hem taşeron hem ana firmanın çatışması işçiye yansıyor.  Taşeronların zam talepleri var, güncel bir fiyat oluşturmak istiyorlar.  Ona göre ben de işçiye zam yaparım diyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“AKKUYU’DA İŞÇİLER PSİKOLOJİK OLARAK BASKI ALTINDA”

 

Akkuyu NGS’de işçilerin psikolojik olarak baskı altında olduğuna dikkat çeken Demir, Akkuyu’nun kapalı bir kutu gibi olduğunu söyledi. Demir, “Akkuyu’daki farklı blok ve alanlarda biri yaralandığında ya da düştüğünde, bir sorun olduğunda, bir işçiye yapılan haksızlığı başka bir işçi görse dahi ne fotoğraf çekebiliyor ne de başka bir şey yapabiliyor. İşçiler, 7/24 kameralarla gözetim altındalar. Sorgu odalarına çekiliyorlar, neden çektin diye. Kişi elindeki videoyu siliyor ya da işten atılıyor. Üyelerimiz dahi oradan kolay kolay bir şey paylaşamıyor korkuyor çünkü.  Bir daha iş bulamamakla tehdit ediliyor. İşçiler psikolojik tehdidin altında. Akkuyu’da ciddi problemler yaşanıyor” diye konuştu.

 

 

 

“Yardım bölgesine giden işçiler işten çıkarılmadı”

 

Akkuyu NGS’de çalışan işçilerin deprem bölgesine yardıma gönderildiği ve döndüklerinde işten çıkarıldıkları iddia edildi. Diğer işçilerin de arkadaşlarına destek için iş durduğu haberleri sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Dev Yapı İş Genel Sekreteri Nihat Demir ise yardım nedeniyle kimsenin işten çıkarılmadığını söyledi.

Sosyal medyada yer alan haberlere göre; “Deprem bölgesine gönüllü olarak giden otuz Akkuyu Nükleer Santral işçisi işten atıldı. İşten çıkarılan işçiler, santral önünde eyleme geçti. Birçok işçi de işten çıkarılan işçilerle dayanışmak amacıyla iş bıraktı” denildi. İşçilerin zam talebi karşılanmadı için iş durduklarını belirten Dev Yapı İş Genel Sekreteri Nihat Demir, “Bazı firmalar kendi işçilerini deprem bölgesine götürdü yardıma. Onları da takip ettik. Deprem bölgesine götürüldüler diye yapılan haber asılsız haber. Bununla ilgili bize bilgi gelmedi. Şundan dolayı işten atılmış olabilirler. Kimi işçilerin yüzde 52 kimi işçilerin yüzde 45 kimi işçilerin ise yüzde 30 zam talepleri vardı. Kimi firmalar karşılık verdi, kimi firmalar yapamadı. Bundan dolayı bazı firmalar biz bunun altından kalkamayız diyerek işçi çıkarttılar ya da küçülmeye gittiler” şeklinde konuştu.