Okullarda zorunlu dönüşüm | Güney Gazetesi Mersin

Okullarda zorunlu dönüşüm

Depremin ardından okulların depreme dayanaklı olup olmadığı yeniden gündeme geldi. Hasar tespit çalışmaları sonucunda Milli Eğitim Müdürlüğü, bazı okulları uzaktan eğitime çekti. Birçok okulun önümüzdeki aylarda boşaltılarak yıkılacağı ifade ediliyor.

Okullarda zorunlu dönüşüm


MAYSA DERYAYEVA

 

Depremin ardından okulların depreme dayanaklı olup olmadığı yeniden gündeme geldi. Hasar tespit çalışmaları sonucunda Milli Eğitim Müdürlüğü, bazı okulları uzaktan eğitime çekti. Birçok okulun önümüzdeki aylarda boşalttırarak yıkılabileceği ifade ediliyor.

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri Mersin’de şiddetli hissedildi ve bazı okulların binalarında hasar meydana geldi. Mersin’deki okullarında hasar tespiti yapılmaya başladığını belirten Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yapılan incelemeler sonucunda bazı okulların yıkımına karar verildiğini, bir okulun uzaktan eğitime başladığını ve bazı okulların raporlarının açıklanmadığını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Eğitim-Sen Mersin Şubesi olarak okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi, sınıf sayılarının artırılması yönünde çağrıda bulunduklarını ancak yetkililer tarafından önlemlerin alınmadığını belirten Sümbül, yaşanan iki ayrı deprem sonrası okullarda araştırma yapılmasında geç kalındığına dikkat çekti.

 

“DETAYLI İNCELEME YAPILMALI”

 

Sümbül, yapılan incelmelerin yüzeysel olmaması gerektiğini belirterek, “Depremle birlikte Mersin’de okulların depreme dayanıklı olup olmadığı gündeme geldi. Bazı okullarda hasar tespiti için Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü mühendisleri okullara yönlendiriyor. Okullar inceleniyor ve raporlar hazırlanıyor. Bazı okulların raporları idareci arkadaşlarımızla paylaşıldı ancak bazı okullar raporu paylaşmadan Milli Eğitim Müdürlüğüne verildi. Bu nedenle bazı okulların ilgili henüz rapor sonuçları elimizde değil. İlk yapılan incelemelerde çok yüzeysel mutlaka sonrasında biz daha detaylı inceleme yapılması için çağrıda bulunacağız çünkü gerçekten yapılan incelemelerde bazı okullarda mühendisin elinde çekiç kolanlara vuruyor ve o şekilde çıkıp gidiyor. Bu ne eğitim emekçilerinin ne velilerin ne öğrencileri tatmin edecek bir araştırma değil. Bina örneklerinin alınması bu açıdan son derece önemli bu yapılmadığında kanıt alınmadığı daha hassas cihazlarla demirin ve betonun analizi yapılmadığı sürece bizde kaygıya sebep verecektir” şeklinde konuştu.

 

“SORUNLAR ÖTELENDİRİLDİ”

 

Mersin’deki okullarda yapılan inceleme sonuçları dört kategoride ele alınabileceğini ifade eden Sümbül, “Birinci kategoride okulda herhangi bir hasarın olmadığı ve eğitim öğretime devam edildiği bir grup var. Diğer ise okulda inceleme yapılan ancak sonuç paylaşılmadığı, bir diğer kategoride ise inceleme yapılıp ,hasar tespit edilerek okulun boşaltılarak başka bir okula devredildiği var. Buna ek bir kategoride ise okulda hasar tespiti yapılarak devredilebilecek okul olmadığından dolayı uzaktan eğitime geçiş yapıldığı var. Şu an Mersin’de bir okul uzaktan eğitime başladı, yıkım kararı alınan okullar var. Bu sorunların bu zamana kadar ötelendiği ve hepimizin canın hiçe sayıldığı gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

 

 


  Okullarda zorunlu dönüşüm