“Çürük raporu olan okullarda uzun süre eğitim verildi” | Güney Gazetesi Mersin

“Çürük raporu olan okullarda uzun süre eğitim verildi”

Yaşanan iki ayrı şiddetli deprem sonrasında Mersin’deki bazı okullarda büyük hasarlar meydana geldi. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hasarlı okullar boşaltılarak, öğrencilerin ve eğitimci kadrosunun başka okullara transferi gerçekleştiriliyor. Çürük raporu olan okulların boşaltılması için depremin beklendiğine dikkat çeken Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Milli Eiğitim Müdürlüğü el yordamıyla iş yapıyor. Boşaltılan okullar az hasarlı okullara transfer ediliyor. Ancak az hasarlı okullarda eğitime devam edilmemesi gerekiyor” dedi.

“Çürük raporu olan okullarda uzun süre eğitim verildi”


MAYSA DERYAYEVA


Kahramanmaraş ve Hatay depremleri Mersin’de de hissedilmişti ve bazı binalarda hasar meydana gelmişti. Mersin’de eğitim öğretim faaliyeti sürdüren okul binaların çoğunda hasar meydana gelmesinden dolayı öğrenciler başka okullara transfer yapıldı.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, okulların boşaltılması konusunda acil kararlar alındığını belirtti.

 

MİLLİ EĞİTİM EL YORDAMIYLA İŞ YAPIYOR”

 

Tekin, “Mersin’de birçok okul boşaltıldı. Komşu illerde yaşadığımız artçı ve şiddetli depremler sonrasında okullarımızın bazılarında ağır hasar tespit edildi ve okulların yıkımına karar verildi. Toroslar Atatürk İlkokulu yıkılma kararı olan okullarımızdan birisi. Gazi Anadolu Lisesi boşaltılarak başka okul ile birleştirildi. Boşaltılması planlanan başka okullarda var. Bu konuda Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü el yordamıyla, çok bilimsel olmayan işler yapıyor. Boşaltılıp başka okullara transfer edilen okullarda da hasar var ama bu sorun çok bariz bir şekilde olmadığı için idare edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

 

“12 YILDIR ÇÜRÜK RAPORU OLAN OKULLAR VAR”

 

Boşaltılan okulların az hasarlı okullara taşınmasının yanlış olduğunu söyleyen Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, az hasarlı okullarda eğitim verilmemesi gerektiğini belirtti.

12-13 yıl önce çürük raporu olmasına rağmen bazı okullarda faaliyetlerinin devam ettiğini ve yaşanan deprem sonrasında bu okulların boşatılması yönünde karar alındığını ifade eden Tekin, “Mersin genelindeki dört ilçedeki okullarda sorunlar var. 12, 13 yıl öncesi çürük raporu olan okullar yaşadığımız deprem sonrasında taşımaya başladılar.12 yıldır çürük raporu ile idare edilen okullar anlık olarak taşıyorlar. Bu süreçte açıkta kalan öğretmenler nereye yerleştirilecek o konuda belirsizlik var. Sıkıntı çok büyük. Şu anda en büyük sıkıntıları birisi hasarlı okullar ve bu sürece kadar hiçbir harekete geçme İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bir anda harekete geçmesi ile öğrencilerimiz başka okulları taşındı. Mersin genelinde devlet okullarında hasar olması nedeniyle taşıma yaşandı ancak az hasarlı okullarda eğitim devam etmemesi gerekiyor” dedi.

Tekin, deprem sonrasında ağır hasar tespit edilen okulların yıkılacağını ancak bu okulların inşasının bir yıldan uzun süreceğini belirterek, eğitim öğretimdeki sorunların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ifade etti.

 

 

“Pansiyonlu okullardaki sorunlar çözülmeye başlandı”

 

Deprem bölgesinden gelen öğrencilerin dağılımın doğru oranda yapıldığını ifade eden Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, en çok Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçesindeki okullarda depremzede öğrencilerin ağırlandığını söyledi.

Tekin, “Bana ulaşan bilgilere göre depremzede öğrencilerin dağılımında her sınıfta beş kişi geçmiyor ve öğrencilerin dağılımı doğru yapılıyor. En çok Yenişehir, Toroslar, Mezitli’deki okullarda yoğunluk var. Ama bazı okullarımızda depremzede öğrenciler de yok. Şu anlık sınıf mevcudu abartılı şekilde olmuyor ancak Mersin önümüzdeki bir yılda da bu sıkışıklığı yaşayacak. Mersin'de gelecek yıla kadar yeni okul binaları yapılmayacak ve deprem sonrasında boşaltılan okulların sayısı artacak gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

Tekin, geçtiğimiz haftalarda Mersin’e gelen depremzedelerin okul pansiyonlarında kalmasından dolayı öğrencilerin eğitime devam edemediğini hatırlatarak, bu sorunun iki ilçedeki pansiyon okullarında çözüldüğünü söyledi.

Tekin, “Geçen haftada gündem olan okulların pansiyonlarında kalan depremzedeler konusunda gelişme yaşadık. İki ilçemizdeki pansiyon okullarındaki sorunu aştık diğer ilçelerimizdeki pansiyon okullarında ki sorunu çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Gazi Lisesi de boşaltıldı

 

Mersin’in en eski liselerinden biri olan, 45 yılda on binlerce öğrenci mezun eden Gazi Anadolu Lisesi de son depremlerden nasibini aldı. Depremlerin ardından okul binasında yapılan incelemelerde yapının depremi kaldıramayacağı belirlenince okulun boşaltılmasına karar verildi. 28 derslikli okulda eğitim alan 1150 öğrenci ve 75 öğretmen Ticaret Lisesine nakledildi. Gazi Anadolu Lisesi yıkılacak mı yoksa güçlendirme mi yapılacak, bunu detaylı analizlerin sonucu belirleyecek.