ELVAN KONUK
Mersin’e deprem bölgelerinden 400 bine yakın bir nüfus eklendiğini hatırlatan Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Nasır Nesanır, alınması gereken önlemleri sıraladı.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Mersin Şehir ve Araştırma Hastanesi ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde sağlık emekçilerinin yoğun bir şekilde çalıştığını söyleyen Nesanır, “400 bin nüfus orta ölçekli bir il demek. İleride hem koruyucu hem tedavi edici sağlık hizmetlerinde sorunlar yaşanmaması için acil yapılması gerekenler var” dedi.
“SAĞLIK MERKEZLERİ AÇILMALI, İÇİNDE FARKLI BİRİMLER OLMALI”
Var olan hastanelerde yoğunluktan dolayı randevu almakla ilgili kimi zaman sorun yaşandığını belirten Nesanır, hem Mersin halkının hem de depremzede vatandaşların sağlığa erişimini kolaylaştırmak için yapılması gerekenleri söyledi. Nesanır, “Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile eski Devlet Hastanesi depreme dayanıklı ise buralarının palyatif ve rehabilitasyon merkezi olarak açılması gerek. Sağlık merkezlerinin açılması gerekiyor, ileriki dönemde alarm vermemesi için. Bu sağlık merkezlerinde aile hekimliği birimleri gibi birimler olacak. Burada gebe takibi, aşı, ayakta tanı takibi ve aynı zamanda psikososyal destek biriminin de olması gerekiyor. Depremden sonra milyonlarca yurttaş travmaya maruz kaldı. Aynı zamanda bu merkezin içerisinde ağız ve diş sağlığı biriminin olması gerekiyor. Böylelikle hem Mersin halkı hem depremzede yurttaşlar nitelikli bir sağlık hizmeti alır” ifadelerini kullandı.
“SAHRA BENZERİ HASTANELER YAPILMALI, HASTANELERİN YÜKÜ AZALTILMALI”
Var olan sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun ve hekimlerin iş yükünün azaltılması için yapılması gerekenlerden söz eden Nesanır, “Hem Mersin halkının hem depremzede vatandaşların sağlık erişimine ulaşımını kolaylaştırmak için Davultepe’deki devlet hastanesinin biran önce açılması gerekiyor. Bu hızlı bir şekilde sağlanamıyorsa bir ya da iki tane sahra benzeri hastanenin açılması gerekir. Sahra benzeri hastanelerde de sadece depremzede yurttaşlar değil Mersin halkı da yararlanabilir. Buradaki ana amaç nedir? Hem şehir hastanesinin hem üniversite hastanesinin yükünü azaltmak. Yani orada yapılabilecek basit ameliyatlar vardır, bunlar da orada yapılabilir” diye konuştu.
“MERSİN’DE SALGINDAN SÖZ EDİLEMEZ”
Mersin’deki geçici barınma alanlarının sağlığa uygun hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Nesanır, şuanda Mersin’de bir salgından söz edilemeyeceğini söyledi. Nesanır, “Bazen tek tük vakalar çıkıyor, uyuz vakaları ya da su ve besinlerle bulaşabilen bir hastalık olabiliyor, bunu şuan salgın olarak değerlendirmek çok doğru değil. Aynı zamanda il sağlık müdürlüğünün hekimleri ve sağlık çalışanları ile belediyenin sağlık çalışanları depremzedelere sağlık hizmeti veriyor. Ya kalıcı olarak orada bulunuyorlar ya da mobil olarak sağlık hizmeti veriyorlar. Gebe takibi, aşı takibi yapıyorlar, ayakta tanı tedavi yapıyorlar. Depremzedelerin tetanos aşıları yapılıyor” şeklinde konuştu.