Hesap Karıştı | Güney Gazetesi Mersin

Hesap Karıştı

Mersin’e ne kadar depremzede geldiğiyle ilgili resmi ve gayri resmi rakamlar arasında uçurum var. Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çeşitli kurumlar 400 bin rakamını telaffuz ediyor. Mersin Valiliği ise bu rakamın çok altında bir rakam açıkladı. Vali Pehlivan’ın dün paylaştığı resmi veriye göre Mersin’e 164 bin 845 depremzede geldi.

Hesap Karıştı


ELVAN KONUK

 

Depremin ardından Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde görevlendirilen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 28 Şubat’ta görevini tamamlayarak Mersin’e döndü. Mersin’in depremin ilk anından itibaren gerek Mersin’de gerekse afet bölgesinde kamu ve özel kuruluşları ile yardıma koştuğunu dile getiren Pehlivan, ildeki afet çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

 

Toplantıya İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, AFAD Müdürü Ferhan Adanır, İl Jandarma Komutanı Vekili J. Alb. Mehmet Özkul, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, İl Sağlık Müdürü Adem Ceviz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutan Vekili Sg. Alb. Oğuz Eryılmaz, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) Müdürü Cengiz Perçem katıldı.

  

“RESMİ KAYITLARA GÖRE 164 BİN 845 DEPREMZEDE İLİMİZDE BARINIYOR”

 

Deprem bölgesinden Mersin'e ilk etapta yoğun göç geldiğini söyleyen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, hızlı bir planlama ile AFAD Başkanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kurumlarla koordineli bir şekilde bu kişilerin kurumların tesislerine yerleştirildiğini söyledi.

164 bin 845 depremzedenin Mersin’e geldiğini belirten Pehlivan, kamu kurum ve kuruluşlarında 2 bin 693, okul pansiyonlarında 4 bin 140, Büyükşehir Belediyesi tesislerinde 3 bin 62, Akdeniz Belediyesi tesislerinde 550, Yenişehir'de 689, Erdemli'de 55, Toroslar'da 42, Anamur'da 34 ve Tarsus Belediyesi tesislerin de 824 afetzedenin barındırıldığını ifade etti.  

 

 

 

Belediye tesislerinde barındırılan afetzede sayısının toplamda 5 bin 256 olduğunu dile getiren Pehlivan, “KYK yurtları bu anlamda çok önemli bir fonksiyon üstlendi. KYK yurtlarında barındırılan ise 10 bin 220. Bin 221 kişiyi özel yurtlarda; otel, motel ve benzeri işletmelerde de 43 bin 840 vatandaşımızı barındırıyoruz. Toplam Mersin'de ağırladığımız depremzede sayımız 62 bin 184. Bunun dışında evlerde kalanlar var. Bize depremzede olarak kayıt yaptırın afetzede sayısı da 97 bin 405 kişi. Gerek evlerde kalan gerek diğer yurt ve benzeri yerlerde kalanlarla birlikte toplam 164 bin 845 afetzede şu anda resmi kayıtlarımıza göre ilimizde barınıyor” diye konuştu.

Resmi kayıtların dışında Mersin'de bulunanların da olabileceğini söyleyen Pehlivan, bununla ilgili bütün kaymakamlıklarla bir çalışma yapılacağını söyledi.

 

“MERSİN'E 23 BİN 294 YARALI AFETZEDE GETİRİLDİ”

 

Mersin'in deprem bölgesine en yakın il olması nedeniyle özellikle yaralıların buraya sevkiyatı konusunda da adeta bir üs haline geldiğini belirten Pehlivan, depremden etkilenen illerden Mersin’e  bugüne kadar toplamda 23 bin 294 yaralı afetzedenin geldiğini söyledi.

Sağlık hizmeti alan afetzedelerle ilgili detaylı bilgi veren Pehlivan, şunları söyledi:

“Bunların 21 bin 825'i tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiş, 144 afetzede hala yoğun bakımda. 18 afetzede hala müşahede altında, 513 afetzede daha ileri tetkik tedavileri için sevk edilmiş, 387 afetzede yataklı servislerde tedavi görüyor ve 424 vatandaşımız da maalesef hayatını kaybetmiştir.”

 

“87 KİŞİ ‘EVİM YUVAN OLSUN’ PROJESİNE BAŞVURDU”

 

‘Evim Yuvan Olsun’ projesi çerçevesinde 87 kişinin Mersin'de evinin depremzedelere tahsis edilebileceği yönünde başvuru olduğu bilgisini de paylaşan Pehlivan, fahiş kira artışlarıyla ilgili ise "Kiraların orantısız bir şekilde ve kabul edilemez bir şekilde arttığını üzülerek takip ediyoruz. Bu durum hepimizi vicdanen rahatsız ediyor. Bu konuda ilgili kurumlar şu anda alanda tarama çalışması yapıyor. Bu konuda tespit yapılması durumunda gerekli hem idari işlemleri hem de adli işlemleri yapacağız" şeklinde konuştu.