MAYSA DERYAYEVA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tüketici enflasyonunun şubatta yüzde 3,15 olarak hesapladı.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise şubat ayında tüketici enflasyonun 7,21 olarak açıkladı. Açıklanan araştırmaya göre, 8 bin 505 lira olan asgari ücrete çalışan bir kişinin son iki ayda alım gücü 1245 lira daha da düştü.
“ZAMLAR DURDURULMAZSA MAAŞ ARTIŞININ ANLAMI YOK”
Temel ihtiyaçlara yapılan zamların durdurulamadığı takdirde maaşlara yapılan bir zammın bir anlamı olmadığını belirten DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, alım gücünün her geçen gün düştüğüne dikkat çekti.
Maaşlara yapılan zam ile temel ihtiyaçlara yapılan zamların arasında bir dengenin tutturulması gerektiğini ifade eden Göksoy, “Zamları durdurmasanız asgari ücrete yapılan zammın, memura, emekliye yapılan zammın bir kıymeti yok çünkü aldığı para cebine girmeden yeni zamlarla eriyor. Asgari ücretlinin iki ay içerisinde kaybettiği 1245 lira hem temel ihtiyaçlara yapılan zamlardan kaynaklanıyor. İşçinin, emekçinin, kamu çalışanının, emeklinin alım gücünü artacağı yerde her geçen gün cebindeki para daha da azalıyor, alım gücü düşüyor. Ekmek, yumurta gibi ürünlere yapılan zamlardan tutun, ev kira, akaryakıt, su gibi temel ihtiyaçlara periyodik olarak zam yapılıyor. Altı ayda yapılan yeni maaş zamlarıyla, temel ihtiyaçlara yapılan zamların önüne geçilemez çünkü yapılan zamlar ve gelen zamlar arasında bir oranı kurulamadı. Emeklinin, işçinin maaşı enflasyonun altında kalıyor” şeklinde konuştu