“Hukuksuzluğa karşı çıktı işinden oldu” | Güney Gazetesi Mersin

“Hukuksuzluğa karşı çıktı işinden oldu”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde İçtaş bünyesinde çalışacak Rus uyruklu personellerin çalışma izni çıkana kadar ‘geçici görevdeymiş’ gibi gösterildiği ve 1-1,5 ay boyunca sigortasız çalıştırıldıkları iddia edildi. Akkuyu NGS’de bu durumda çalışır vaziyette yaklaşık 30-40 Rus vatandaşı olduğundan söz edilirken bu işin yasal olmadığını söyleyen İçtaş Nükleer AŞ. personeli işinden oldu.

“Hukuksuzluğa karşı çıktı işinden oldu”


ELVAN KONUK


İddiaya göre İçtaş Nükleer A.Ş. Akkuyu NGS’de çalışacak Rus uyruklu personeller Mersin’e gelir gelmez çalışma iznine başvuruları yapılıyor.

Çalışma izni onaylanana kadar Rus personellerin Akkuyu’da çalışabilmeleri için St. Petersburg’da İçtaş’la bağlantılı firmaya kayıtları yaptırılıyor. Daha sonra Türkiye’de iş gezisi ya da geçici görevlendirme adı altında bu kişiler çalışma izinleri çıkana kadar Akkuyu’da sigortasız bir şekilde çalışıyor.

 

“İLLEGAL ÇALIŞTIKLARINI BİLMİYORLAR”

 

Akkuyu’daki Rus vatandaşların St. Petersburg’daki şirkete kaydını yapan bir personel, bu işin yasal olmadığından şüphelenerek konuyu araştırdığını söyledi. İşin yasal olmadığını öğrendikten sonra bunu yöneticilere söyleyen personel, 20 dakika sonra işten çıkarıldığını belirtti.

Konuyla ilgili İŞKUR’a dilekçe yazdığını açıklayan personel, “Çalışma izni başvurusu yapılmadan kişi şantiyeye giremez. İçeriye adım attığından itibaren o kişinin belgelerini St. Petersburg’a gönderiyoruz. Oradaki şubede işe girişi yapılıyor. Burada geçici görevlendirmede olduğunu gösteren belgeyi çalışanlara imzalatıyoruz. Belgenin üzerinde maaşlar da farklı gösteriliyor. İşgücü Kanununa uygun yüksek maaş gösteriliyor ama o maaş da verilmiyor. Çalışma izni çıkınca iş gezisini sonlandırır belgeyi istiyoruz. Rus personeller illegal çalıştığını bilmiyorlar” ifadelerini kullandı.

 

İŞKUR’A DİLEKÇE YAZDI

 

Rus personellerin birkaç tanesinin belgelerini iş yoğunluğundan dolayı St. Petersburg’a göndermeyi unutmasının ardından yöneticileriyle tartışma yaşadıklarını dile getiren personel, daha sonra konuyu İŞKUR’a sorduğunu belirtti. “Çalışma izni onaylanmadan hangi belge imzalanmış olursa olsun o kişi sigortasız çalışıyor demektir. Bu durum hiçbir şekilde yasal değildir” şeklinde aldığı cevabı yöneticilerine iletince işten çıkarıldığını söyleyen personel, İŞKUR’a dilekçe yazdığını söyledi.

 

Dilekçede, “2023 Mart ayı itibariyle, İçtaş Nükleer AŞ firmasının Akkuyu şantiyesinde bu durumda bulunup, çalışır vaziyette olan yaklaşık 30-40 yabancı uyruklu personel bulunmaktadır. Bu yabancı uyruklu personellerin tamamı Rus vatandaşıdır. Bu prosedür, kanunsuzluk yalnızca Rus vatandaşları için yapılmaktadır. Diğer ülke vatandaşlarına, iz gezisi, seyahati prosedürü uygulanmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.