“Mersin iç kaynaklarıyla ayakta duruyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin iç kaynaklarıyla ayakta duruyor”

Mersin ihracatında yüzde 45’lik bir artış olduğunu belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, limon ihracatındaki düşüşün bu oranı biraz etkilediğini söyledi.  Mersin ekonomisinin iyiye gittiğini vurgulayan Kızıltan, “Mersin’in tamamen kendi potansiyeli, iç kaynaklarıyla ayakta duruyor ve deprem bölgesinin de ayakta durmasına katkı sunuyor” dedi.

“Mersin iç kaynaklarıyla ayakta duruyor”


ELVAN KONUK

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, EkoTürk TV’de Sanayi ve Ticaret Programı’nda Ahu Orakçıoğlu’nun sorularını yanıtladı. Mersin ekonomisinden söz eden Kızıltan, “İhracatımız yüzde 45 arttı. Türkiye ihracatı yüzde 34 arttı ve Türkiye ihracatının üzerinde bir artış var. Bu nedenle gururluyuz. Tabi limon ihracatındaki azalma bu rakamları biraz aşağı çekti. İmalat sektörümüzdeki ihracat da hayli yüksek, 4.3 milyar doları buluyor. Mersin’de işler iyi gidiyor diye görebiliriz. Mersin’in tamamen kendi potansiyeli, iç kaynaklarıyla ayakta duruyor ve deprem bölgesinin de ayakta durmasına katkı sunuyor” ifadelerini kullandı.

 

“SANAYİNİN EN BÜYÜK EKSİĞİ PLANLAMA OLMAMASI”

 

Sanayicinin en büyük sorunlarının başında enerji ve hammadde gibi girdi maliyetlerinin geldiğini dile getiren Kızıltan, bunun dış rekabette gücümüzü düşürdüğünü söyledi. Nitelikli iş gücü sorunundan da söz eden Kızıltan, “Eğitimi öyle bir hale getirmeliyiz ki mezun olanlar okul bitince işe hazır olabilmeli. Bir sene yetişme dönemi geçirmemeli. Eğitimin sanayiye kalifiye elemanı hazır halde yetiştirmesi gerekiyor” dedi.

Sanayinin en büyük eksiğinin planlama olmamasından kaynaklandığını söyleyen Kızıltan, “Bizler hep şehirlerin etrafında sanayi oluşturmaya çalışıyoruz. Oysa Türkiye’nin her tarafı planlanabilir. Hangi bölgene ne konuda sanayi yatırımı yapılacağı planlanabilir. Bizim hinterlandımızdaki otoyol çevresi kıraç arazi ve iki taraflı sanayi koridoru haline getirilebilir. Ankara Pozantı’ya kadar. Tarıma elverişli olmayan araziler sanayiye açılabilir.  Burada üretilen ürünler Doğu Akdeniz’deki limanlardan dünyaya sevk edilebilir. İnsanlar kendi kafalarına göre yer bulup buralarda belediyelerle, sanayi bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü ile görüşüp zorla sanayi bölgesi oluşturabiliyor” diye konuştu.

 

“YATIRIMLAR BEKLİYOR”

 

Mersin’de uzun yıllardır yapılması planlanan projelerle ilgili bilgi veren Kızıltan, şunları söyledi:

“Beklediğimiz bir yatırım, Mersin Taşucu arasında Otoyol projesi var. Henüz bir hareket yok. Otoyol yapıldığında Taşucu’ndaki liman devreye girecek. Oradaki tarım ürünleri kısa sürede havalimanına ulaşacak. Turizm gelişecek. Çok yönlü bir fayda sağlayacak proje ama hareket yok.

Yıllardır sürüncemede kalan en önemli yatırım Mersin Ana Konteyner Limanı. Şiddetle ihtiyaç var. Depremde de gördük Mersin ana konteyner yatırımı için jeolojik olarak da en uygun yer. Vakit geçirilmeden yatırımın başlaması gerekmekte.

Sadece Mersin değil tüm hinterlant için önemli bir yatırım. 500 kilometrelik yarıçap içinde kalan illerin tümü Mersin limanlarından faydalanacak. Deprem bölgesinde en güvenli kenttir Mersin. Güvenli sanayi yatırımlarının yapılacağı bir kenttir Mersin. Bu nedenle Mersin’in imkanlarını artırmak gerekiyor.”

 

 

“Limon dalda kaldı”

 

 

Türkiye’de limon üretiminin büyük bir kısmının Mersin’den karşılandığını belirten MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, talep azlığı nedeni ile limonun dalında kaldığını söyledi.

 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından depremin de limona olan talebi azalttığını ifade eden Kızıltan, “Limon yetiştiren çiftçilerimiz zor durumda. Narenciye sezonu zaten düşük fiyatlarla başladı. İşçilik ve ambalaj masrafı ile limon depolara konuyor.  Bizim en büyük pazarımız Rusya ama o bölgedeki savaş nedeniyle azalma oldu. Deprem dolayısıyla bölgemizdeki talepte de azalma var. Nakliyeciler sürekli deprem bölgesine erzak, yardım taşımak zorunda kaldı. 13 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Bu nüfusun limon ihtiyacı temel ihtiyaçlar içinde sonlarda geldiği için satın alınamaz bir duruma geldi” dedi.

 

 

“Teşviklerin tamamı Mersin’e uygulanmalı”

 

Mersin’in deprem bölgesinden aldığı yoğun göç ile ilgili konuşan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, ek destek talebini yineledi.  Kızıltan, “İş dünyasında deprem bölgesine sağlanan ekonomik ve finansal, vergisel teşviklerin tamamının Mersin’e de uygulanması gerekiyor çünkü Mersin, bölge ile yoğun ticareti olan bir kenttir. Halen yineliyoruz. Mersin’e ek destek sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

Mersin’in depremin ardından bölgeyle ilişkileri nedeniyle büyük bir göç aldığını belirten Kızıltan, “Mersin’in kapasitesini aşan bir nüfus yoğunluğu oluştu. Bunun da üstesinden belediyeler, valilik, kamu kurumları, STK’lar el ele üstesinden geldi” ifadelerini kullandı.

Mersin’in tek isteğinin konuk edilen depremzedelere daha iyi bakmak olduğunu dile getiren Kızıltan, “İş dünyasında deprem bölgesine sağlanan ekonomik ve finansal, vergisel teşviklerin tamamının Mersin’e de uygulanması gerekiyor çünkü Mersin, bölge ile yoğun ticareti olan bir kenttir. Hala yineliyoruz. Mersin’e ek destek sağlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.