“Engelli vatandaşların sorunlarına çözüm bulunmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Engelli vatandaşların sorunlarına çözüm bulunmalı”

Engelliler Konfederasyonu ve Yaşam Boyu Eğitim Derneği, Avrupa Birliğinin desteğiyle yürüttükleri projenin çalıştayını gerçekleştirdi.  Çalıştay kapsamında engellilik alandaki sivil toplum temsilcileri ve üniversite öğrencileri bir araya geldi. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, Türkiye’de 10 milyon engelli vatandaşın olduğunu belirterek, engelli vatandaşların yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

“Engelli vatandaşların sorunlarına çözüm bulunmalı”


MAYSA DERYAYEVA


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, Türkiye’de engellilerin hakları için 20 ildeki federasyonları ve şubeleri ile birlikte çalıştıklarını belirtti.

Türkiye’de resmi verilere göre, 10 milyon engelli vatandaşın olduğunu ve engellilerin birçok sorun yaşadığına dikkat çeken Özsaygı, “Dünyada ve Türkiye’de nüfusun yüzde 10’nun engelliler oluşturuyor. Engellilikten kaynaklı yaşadıkları birçok sorunlar var. Evrensel tasarımın tam olarak hayat bulamaması, istihdamda, sağlıkta, eğitimde eşit olarak muamele görememeleri ve engelli yurttaşlıktan, doğuştan haklarına erişmesi önündeki engeller maalesef son dönemlerde yaşayarak görüyoruz. Amacımız bir farkındalık yaratmak. Üniversite okuyan engelsiz bir öğrencimiz veya ailesi yani kendi çocuğunun yanında engelli bir öğrenciyle eğitim görmesi gerektiğini onu tanıması onun ihtiyaçlarını içselleştirmesi onunla kendi çocuğu arasında geleceğe yönelik bir köprü bir diyalog algı yaratmasına zemin hazırlamayı hedef alan bir proje. Başka şehirlerde de bu proje kapsamında çalıştay gerçekleştirdik. Üniversiteleri ziyaret ederek engelli öğrenciler konseyleriyle çeşitli çalışmalar yaptık. 3 yıllık projemiz dolu dolu geçti. Bu son çalışmamız olacak. Kapanış toplantımızı da yapıp projemizi tamamlayacağız” dedi.

 

 

 

“DEPREM BÖLGESİNDEKİ TALEPLERE YÖNELİK ORTAK ÇALIŞIYORUZ”

 

Deprem bölgesinde zarar gören engelli vatandaşlar için çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Özsaygı, “Konfederasyon olarak çalışmalarımızı uluslararası boyuta taşımaya başladık. Depremden sonra Uluslararası Engelliler Birliği, Avrupa Engelliler Formu, Arap Uluslararası Engelliler Örgütü ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu olarak hem Suriye'deki hem ülkemizdeki depremzedelere yardım konusunda birlikte kafa yorduk. Deprem bölgeleri için uluslararası bir deklarasyon ve taleplerimizi yayınladık. 4 uluslararası kuruluş olarak imza attık. Depremden zarar gören engelli bireylerle ilgili ayrı bir çalışma, farkındalık olması ve birtakım ihtiyaçların öncelikle onlara ulaştırılmasını konu aldık” diye konuştu.

 

 

 

“PSİKOLOJİK DESTEK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

 

Mersin Büyükşehir belediyesi Sağlık ve Engelli Hizmetleri Daire Başkanı Hülya Atilla, depremin yaşandığı ilk günden bu yana deprem bölgesindeki vatandaşlara psikolojik destek sunduklarını söyledi.

Atilla, yaşanan deprem felaketinden dolayı Mersin’e yoğun göç yaşandığını vurgulayarak, Mersin’in depremzedelerin tedavileri için ilk nakil edilen il olduğunu ifade etti.

Atilla, “Türkiye Psikiyatristler Derneği, Tabip Odası ve Mersin Büyükşehir Belediyesi bir çalışma başlattı ve psikososyal destek ağı çalışmamız başladı. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza her gün psikologlarımız, sosyologlarımız, sosyal hizmet uzmanlarımız ziyarette bulunarak, onlarla görüşme sağlıyorlar. Onların psikolojik ilk yardımına sonra kronik ilk evreye girmiş durumdayız. Kronik evrede de onlarla görüşmelerimizi sağlayarak, onların taleplerini sağlayamaya çalışıyorlar. 6 Şubat sonrasında deprem gerçekliği ve şehrimize yaklaşık 400 bin kadar depremden etkilenen vatandaşımız göç etmesiyle birlikte çok farklı bir gündemimiz ve çok farklı bir hizmet alanımız oluştu. Bu hizmet alanımızda biz şunu fark ettik. Bir yılda aldığımız medikal malzemeleri bir ayda alarak bu depremden etkilenen insanlarımıza dağıtığımız gördük. Belki yılda 200 tekerlekli sandalye dağıtıyorsak, bir ay içerisinde 200 tekerlekli sandalyeyi dağıtığımız gördük. Daha öncesinde engelli olan ve göçük altında kalan medikal malzemeler ya da deprem sonrasında bu hale gelen insanlarımızla Mersin genelinde farklı bir çalışma yapmamız gerektiğinin farkındayız” dedi.