“İçimizde aynı heyecan ama yüreğimiz buruk” | Güney Gazetesi Mersin

“İçimizde aynı heyecan ama yüreğimiz buruk”

Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 100. yılı kutlandı

“İçimizde aynı heyecan ama yüreğimiz buruk”


ELVAN KONUK

Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 100. Yıldönümü yaşanılan afet ve sel felaketleri nedeniyle sade törenlerle kutlandı. Saat 9.00’da tren garında başlayan tören 9.30’da Cumhuriyet Alanında devam etti. Günün önemine ilişkin konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bugün biz Mersinlilerin onur günü, gurur günü. 100 yıl önce hemşerilerimizin duyduğu heyecanı aynı heyecanla ama yüreğimiz buruk olarak hissediyoruz. Çünkü acımız var, yasımız var” dedi.

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 100. Yılı törenlerle kutlandı. Sabah 9.00’da Mersin tren garında kent protokolü, gaziler ve öğrenciler hazır bulundu.

Saat 9.15’te tren garına gelen ve içinde gazilerin bulunduğu trenden Türkiye Muharip Gaziler Derneğinden gazileri temsilen bir kişi elindeki Türk bayrağıyla inerek bayrağı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’a teslim etti.

Daha sonra Cumhuriyet Alanına geçildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Atatürk anıtına çelenk sundu.

 

“KENTLERİMİZİ AYAĞA KALDIRMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

 

Günün önemi ile ilgili konuşma yapan Başkan Seçer, “Bugün biz Mersinlilerin onur günü, gurur günü. 100 yıl önce hemşerilerimizin duyduğu heyecanı aynı heyecanla ama yüreğimiz buruk olarak hissediyoruz. Çünkü acımız var, yasımız var” dedi. Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 100 yıldönümünü kutlayan Seçer, yaşanılan deprem ve sel felaketleri ile ilgili de konuştu.

Seçer, “6 Şubat ve sonrasındaki günlerde peş peşe yıkıcı depremler ardından sel felaketi yaşandı. Binlerce vatandaşımızı bu felaketlerde kaybettik. Binlerce vatandaşımız yaralı, kadim şehirlerimiz yok oldu. Yüreğimiz yasa boğuldu. Acı izleri, hatıralı silmek ve kentlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Depremde ve selde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK, KURTULUŞ MÜCADELEMİZİN MEŞALESİNİ BU TOPRAKLARDAN, MERSİN’DEN YAKTI”

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerinin temelinde bilim vardır ve akıl olduğunu vurgulayan Seçer, “Mustafa Kemal 5 Kasım 1918’de Anadolu işgalcilere taksim edilirken bölge komutanı olarak Mersin’deydi. Tarihten sonuç çıkarmasını çok iyi bilen Atatürk o gün de kararı sezmekte gecikmedi. Bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. Milli egemenliğe dayanan kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir devlet kurmak. Asıl savaş şimdi başlıyor diyerek Kurtuluş mücadelemizin meşalesini bu topraklardan, Mersin’den yaktı. Asgari zafer milli kurtuluşun ilk şartıydı. Kazandık, fakat zaferden sonra olacaklar bağımsızlık savaşı kadar önemliydi. Artık Anadolu’nun Cumhuriyet ile aydınlanma zamanı gelmişti.

Tarihler 17 Mart 1923’ü gösterirken o yine Mersin’deydi. Cumhuriyetimizin kurucusu bu kez yeni Türkiye’nin mesajını yine bu topraklardan verdi. Çünkü o ticaretin, tarımın, sanatın öncü kenti olarak gördüğü Mersin’e ve Mersinlilere çok güveniyordu. Sadece biz Mersinlilere değil tüm milletine güveniyordu. İşte bu güzel kent, bu güzel ülke o sarsılmaz inançla kuruldu” diye konuştu.

 

“BU YIL CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLANACAK, BU SADECE BİR TAKVİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, DÖNÜŞÜMÜN ADI”

 

Bu yıl aynı zamanda cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağımızı hatırlayan Seçer, “Bizim için bu yıldönümü sadece bir takvim değişikliği değildir. Bir büyük dönüşümün adı olan Cumhuriyetimizin siyasi, ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda hayalini kurduğumuz seviyeye çıkartacak atılımlarla ülkemizi gelecek yüzyıla taşımaktır. Ülkemizin ve medeniyetimizin tüm kazanımları üzerinde yükselteceğimiz bu vizyon sizlere bırakacağımız en büyük miras olacaktır. Sizlerin de bu mirasa sahip çıkacağınıza yürekten inanıyorum. Bu tarihi günde Atamızla bir kez daha gurur duyuyor minnetle anıyorum. Afetlerde yitirdiğimiz vatandaşlarımız ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum” diye konuştu.

“DEPREME YETERİNCE HAZIR DEĞİLİZ"

 

Seçer, yaşanılan deprem felaketlerinin ardından ülkenin ve kentin depreme yeterince hazırlıklı olmadığına dikkat çekti.13 Eylül 1924’te yaşanan Pasinler depreminden söz eden Seçer, “Depremi haber alır almaz tereddütsüz Erzurum’a giden Mustafa Kemal, “Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin yararı yok” demiştir. O sözler bugün için de geçerli. Çünkü bilimi esas almadan atılacak her adım, adımın sonudur ve felaketidir” dedi.

Yaşanılan nice acı tecrübeye karşın ülkemizde depreme yeterince hazırlıklı olmadığımızı vurgulayan Seçer, şu şekilde konuştu:

“Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için afetlere karşı bilimi esas alarak tüm tedbirleri almak zorundayız. Bugün için en temek görevimiz budur. Atamız 100 yıl önce biz Mersinlilere “Mersinliler, Mersin’e sahip çıkınız” diyerek yolumuzu göstermiştir. İyi bir planlamayla aşılamayacak zorluk yoktur. Biz bu doğrultuda çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biz Atatürk tarafındayız. Çünkü onun tarafı aklın bilimin ve mantığın tarafıdır.”

 

“DEVLETİMİZ BU TOPRAKLARDA İLELEBET VAR OLACAK”

 

Atatürk’ün Mersin’e gelişi ile ilgili konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise “Bu yıl Gazi Mustafa Kemal’in şehrimize gelişinin 100. Yılını kutladık aynı zamanda Ekim ayında da Cumhuriyetimizin 100. Yılını hep birlikte kutlayacağız. Daha nice yıllar şanlı bayrağımız özgürce bağımsızca dalgalanacağı, ilelebet hür ve bağımsız yaşayacağız. Devletimiz bu topraklarda milli mücadele kahramanlarımızın manevi hatıralarına layık olacak ilelebet var olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.