50 binin üzerinde fidan toprakla buluşacak | Güney Gazetesi Mersin

50 binin üzerinde fidan toprakla buluşacak

Depremde hayatını kaybeden her bir vatandaş için Mersin’de fidan dikilecek

50 binin üzerinde fidan toprakla buluşacak


ELVAN KONUK

Mersin’in hem deprem bölgesine yardıma koştuğunu hem de misafir edilen depremzedelere kucak açtığını söyleyen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, dayanışma vurgusu yaptı. Ormancılık Haftası nedeniyle düzenlenen faaliyetlerle ilgili bilgi veren Pehlivan, “AFAD Başkanlığının açıkladığı rakama göre 50 bin 96 can kaybımız var. Faaliyetimizi depremde kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımıza atfediyoruz. Bugün ve bu hafta boyunca dikeceğimiz bütün fidanları deprem şehitlerimiz için dikeceğiz. 50 binin üzerinde fidanı toprakla buluşturacağız” dedi.

Nevruz Bayramı ve 21 Mart Dünya Ormancılık haftası nedeniyle Mersin Valiliği’nde tören düzenlendi. Törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın ile kent protokolü ve öğrencilerin katıldı.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, deprem bölgesine 4 bin 4 personel ve 115 makine ve araç ulaştırdıklarından söz etti. Hizmetlerine ihtiyaç duyulduğu sürece orman personelinin bölgede olacağını söyleyen Yalçın, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve haftası vesilesiyle Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak depremde hayatını kaybeden her bir vatandaşımız anısına bugün başlayarak bu hafta içinde 50 binin üzerinde fidan dikmiş olacağız. Tüm halkımızın bu vesileyle Dünya Ormancılık Günü ve Nevruz bayramını kutluyorum” dedi.

“YIL BOYUNCA 4,5 MİLYON DİKME HEDEFİMİZ VAR”

 

Vatandaşların 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nü ve Nevruz Bayramını kutlayan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yapılacak faaliyetlerden söz etti.  Depremin yaklaşık 14 milyon insanı etkilediğini belirten Pehlivan, “AFAD Başkanlığının açıkladığı rakama göre 50 bin 96 can kaybımız 107 binin üzerinde de yaralımız var. Öncelikle depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına ülkemize sabır ve başsağlığı temenni ediyorum. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Bu faaliyetimizi depremde kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımıza atfediyoruz. Bugün ve bu hafta boyunca dikeceğimiz bütün fidanları deprem şehitlerimiz için dikeceğiz. 50 binin üzerinde fidanı toprakla buluşturacağız. Bugün sembolik olarak ağaç dikimi gerçekleştirmekle birlikte bugün için yaklaşık 7 bin fidan haftaiçinde 50 binin üzerinde fidan yıl boyunca da 4,5 milyon fidan dikme hedefimiz var” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’İN YÜZDE 53’Ü ORMANLARLA KAPLI”

Mersin’in orman açısından zengin bir il olduğunu vurgulayan Pehlivan, “Yaklaşık 16 bin metrekare yüzölçümümüz var. Yüzölçümümüzün yaklaşık yüzde 53’ü ormanlarla kaplı. Ağırlıklı olarak da kızılçam ormanlarımız var. Bir yandan bu ormanlarımızı korumak için planlar dahilinde gerek gençleştirme gerek rehabilitasyon gibi çalışmalar yapıyor bir yandan da yeni fidanlar dikiyoruz. Yıllık 6 milyon civarında fidan üretimimiz var. Bu fidanları hem ilimize hem de ihtiyaç duyan diğer illere ulaştırıyoruz. Bir yandan da yeni orman alanları oluşturmaya orman teşkilatımızla birlikte gayret ediyoruz” diye konuştu.

 

“ORMANLARLA İLGİLİ BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİMİZ SÜRÜYOR”

 

Mersin’de meydana gelen büyük yangınlarla ilgili ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarından söz eden Pehlivan, afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Pehlivan, “Öncelikle yangınların çıkmaması için mücadele ediyoruz. Bu konuda eğitim faaliyetlerimiz oluyor. Gerek okullarda gerek kırsal mahallelerimizde vatandaşımızın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar oluyor. Beraberinde tatbikatlarımız, elbette afetlere hazırlıklı olmak çok önemli tatbikatlarımız olacak. Afetler adı üzerinde doğal afetler. Hiç beklemediğimiz anda ortaya çıkabiliyor. Bu afetlere karşı hazırlıklı olmak çok önemli” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mersin İl Müftüsü Aydın Yığman tarafından dua edildi. Törenin sonunda Vali Pehlivan ile öğrenciler, temsili olarak Valilik bahçesine bir fidan dikti. Ağacın önemine dikkat çekilen etkinlikte öğrencilere fidan hediye edildi.