Bu suça ortak olmayacağız bildirisi nedeniyle yargılanan akademisyen kalmadı | Güney Gazetesi Mersin

Bu suça ortak olmayacağız bildirisi nedeniyle yargılanan akademisyen kalmadı

Akademisyen Yasemin Karaca’nın 4 yıllık hukuk mücadelesi beraat kararıyla sonuçlandı

Bu suça ortak olmayacağız bildirisi nedeniyle yargılanan akademisyen kalmadı


ELVAN KONUK

 

Barış imzacısı Akademisyen Yasemin Karaca, KHK ile devlet memurluğundan ihraç edilmişti. KHK çıktığı sırada yurtdışında olan ve pasaportu iptal edildiği için Türkiye’ye dönemeyen Karaca’nın davası ifade vermediği gerekçesiyle sonuçlanmamıştı. Dün görülen duruşmada Karaca için beraat kararı verildi. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Barış imzacısı akademisyen arkadaşımız dördüncü sonunda nihayet beraat etti. Tüm ihraçlar iade olana ve haklarını alana, bu hukuksuzluğa sebep olanlar adalet önünde hesap verene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Akademisyen Yasemin Karaca, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıktan sonra Mersin Üniversitesi’ndeki işinden atıldı, ardından 2017 yılında KHK ile kamu görevinden ihraç edildi. Karaca hakkında daha sonra Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesinde, imza attığı bildiri nedeniyle dava açıldı. Yurtdışında olduğu sırada pasaportu iptal edildiği için Türkiye’ye dönemeyen Karaca, mahkemeye ifade veremediği için davası devam ediyordu.

Karaca, Anayasa Mahkemesinin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisiyle ilgili kararı gereğince beraat etmesi gerektiğini, Türkiye’ye dönemediği için ifade veremediğini, bu teknik ayrıntı nedeniyle davasının uzadığını ve beraat kararı olmadığı için de haklarını geri alamadığını bir mektupla kamuoyuna duyurmuştu.

Karaca’nın yargılandığı davanın son duruşması dün yapıldı ve Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi. Böylece, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için yargılanan akademisyen kalmadı.

 

“YILLARDIR SÜREN MAĞDURİYETLERİN SONA ERMESİNİ BEKLİYORUZ”

 

Akademisyen Karaca’nın davasının beraatla sonuçlanmayan tek dava olduğunu hatırlatan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Arkadaşımızın davası beraatla sonuçlandı. Böylece barış akademisyenleri olarak arkadaşlarımızın tamamı beraat etmiş oldu. Şu anda hukukun arkadaşlarımızın göreve iadesi için olumlu kararlarını bekliyoruz. Olumlu kararlar gelmeye başladı, bu sürecin hızlandırılmasını ve yıllardır süren mağduriyetin bir an önce sona ermesini bekliyoruz. Üniversitelerin de arkadaşlarımızın göreve başlamasında engel çıkarmasını değil bir an önce öğrencileriyle kürsüde buluşmaları için yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu konuda herkesi sorumluluğa davet ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu konuda mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Akademisyenlerin yıllardır hukuk mücadelesi verdiğini söyleyen Sümbül, “Arkadaşlarımız haksız hukuksuz yere hem yargılandılar hem de isimleri ve meslekleri zedelenmiş oldu. Maddi ve manevi karşılığı herhangi bir değerle ölçülmez ama biz arkadaşlarımızın göreve iade olması ve haklarını almaları için sendika olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

NE OLMUŞTU?

 

Akademisyen Yasemin Karaca’nın KHK ve zorunlu sürgün süreci 2016 yılında yayınlanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmasıyla başladı.

Karaca, bildiriye imza atan meslektaşlarıyla birlikte Mersin Üniversitesindeki işinden, sözleşme yenilememe yoluyla atıldı.

2017 yılının ocak ayında yurtdışına çıkan Karaca, o yılın nisan ayında çıkarılan bir KHK ile de devlet memurluğundan ihraç edildi.

KHK kapsamında ayrıca Karaca’nın pasaportu da iptal edildi.

Bu gelişmelerin ardından, 2018 yılının kasım ayında Karaca hakkında İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde ceza davası açıldı. Dava konusu “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisiydi. Mahkeme görevsizlik nedeniyle dosyayı Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Mersin’deki ilk duruşma 2019 yılının şubat ayında yapıldı.  Dün görülen duruşmada Akademisyen Karaca için beraat kararı çıktı.