2 akademisyene işe iade kararı | Güney Gazetesi Mersin

2 akademisyene işe iade kararı

Terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla Mersin Üniversitesindeki görevlerinden atılan 2 akademisyenin açtığı iptal davasına bakan Ankara 27. İdare Mahkemesi, akademisyenlerin bir bildiriye imza atmış olmasının, terör örgütü üyeliği anlamına gelemeyeceğine dikkat çekerek işe iadelerine karar verdi. Dava dosyası idare tarafından istinaf mahkemesine taşındı.

2 akademisyene işe iade kararı


ABİDİN YAĞMUR


2017 yılında bir grup akademisyen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri yayınlayarak Güneydoğu illerindeki askeri operasyonları eleştirmiş, dönemin hükümeti bildirinin PKK yönetiminin çağrısıyla yazıldığı iddiasıyla akademisyenleri hedef tahtasına koymuştu.

O bildiriye imza atan 20 akademisyen Mersin Üniversitesindeki işlerinden atılmış, daha sonra çıkarılan KHK’larla da akademisyenler kamudan ihraç edilmişti.

İlerleyen süreçte akademisyenler hakkında ceza davaları da açılmıştı ancak Anayasa Mahkemesi söz konusu bildiriyi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş ve akademisyenler hakkında açılan davalar beraatle sonuçlanmıştı.

 

2 AKADEMİSYEN İPTAL DAVASI AÇTI

 

Üniversiteden atılan, kamudan ihraç edilen akademisyenlerden doktor öğretim görevlisi Esra Ergüzeloğlu ile Doç. Dr. Ulaş Bayraktar’ın, ihraç kararına karşı açtıkları iptal davası Ankara 27. İdare Mahkemesinde görüldü.

Davada Mersin Üniversitesinin avukatı, her iki akademisyenin de bildiriye imza attıklarını, bu yönüyle terör örgütleriyle bağlantılı olduklarını ileri sürdü.

 Ankara 27. İdare Mahkemesi ise, Anayasa Mahkemesi ile Danıştay’ın, Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyle ilgili kararlarına gönderme yaptı.

İdare mahkeme, her ne kadar bildirinin PKK’nın talimatıyla yazıldığı iddia edilse de mahkeme süreçlerinde buna ilişkin somut bir delil bulunmadığına işaret etti.

 

“ÖZLÜK HAKLARI VE PARASAL KAYBI ÖDENMELİ”

 

Bildiride yer alan ifadelerin, insanları teröre teşvik etmediğine, bildiride sarsıcı ifadeler yer alsa da kamu otoritesinin eleştirilebilir olmasına işaret eden mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: “Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararı ile emsal yargı kararları da gözetildiğinde, söz konusu bildiriye imza atmanın, tek başına davacının anılan örgüt ile irtibat ve iltisaklı bulunduğunu göstermeyeceği değerlendirilmiştir. Bu durumda, davacının, Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesine ekli liste ile kamu görevinden çıkarılmasından sonra kamu görevine iadesi istemiyle Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, davacının dava konusu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük hakların iadesine ve parasal haklarının hak ediş tarihinden itibaren dönemsel olarak işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.”

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü kararı Ankara Bölge İdare Mahkemesinde temyiz etti.