“En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılmalı”

Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Karakuş, emekli maaşına yapılan son zammı değerlendirdi. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin üç ay gibi bir geçici kandırmaca artış olduğunu ifade eden Karakuş, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini söyledi.

“En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılmalı”


MAYSA DERYAYEVA

2023 yılı için belirlenen en düşük emekli maaşı olan 5 bin 500 liraya 2 bin lira zam yapıldı. Böylelikle, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oldu ancak bu oran açlık sınırı altında kalıyor. Emeklilerin talebi ise en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi yönünde.

Emekli maaşına tapılan son artışın aldatmacadan ibaret olduğunu belirten Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Karakuş,  “Normal olan emekli aylıklarının yasayla artırılmasıdır. Yetki Türküye Büyük Millet Meclisindedir. Ve yapılan maaş zammının tüm emekli kesimlerine yansıması kök aylık üzerinden yapılması gerekiyor. 7500 liranın altında maaş alanlara, seyyanen yapılan zam büyük bir aldatmaca, üç ay gibi geçici bir rahatlama ve kandırmacadan başka bir şey değildir. Kök maaşta yapılmayan bu zamlar, temmuz maaş artışında 5500 liralık maaşlar baz alınacağından en alttakiler temmuz artışında alacakları maaş, belki de 7500 liranın altında kalacaktır. Bu emeklilere yapılmış büyük bir aldatmacadır” dedi.

 

 

“ULUSAL GELİRDEN HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ”

 

Karakuş, “Yapılması gereken en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi ve bütün emekli aylıklarına aynı oranda kök maaş üzerinden zam yapılmasıdır. Emekli aylıklarının sefalet düzeyine düşmesinin sebebi AKP hükümetinin 2008 yılında çıkardığı 5510 sayılı yasadır. Maaşın yüzde 70’i ile emekli olunurken, bu yasayla emekli maaşları yüzde 25’lere düşmüştür. Emeklilerin sendikası olarak her düzeyde, her alanda bunun mücadelesini de veriyoruz. Kötülük iktidarının hayatimizi daha da çekilmez hale getirmesine seyirci kalmayacağız. Önümüzde seçimler var. Ayak oyunlarını, seçim kolilerini yapanları sandığa gömeceğimizden kuşkuları olmasın. Ayrıca 7500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere hiçbir artış yoktur. Seçim ayağına yapılan bu oy avcılıkları geri tepecektir. Emeklilerin oy’u iktidarın bu çirkin oyunlarını bozacaktır.  Ayrıca çocuklara verilen bayram harçlığı durumuna düşen ve dini bayramlarda verilen ikramiyelerin, yılda dört kez ve asgari ücret kadar ikramiye talebimizdir. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak taleplerimizin arkasında olarak, mücadelemizi büyüteceğiz. Ve ulusal gelirden hakkımız olanı alacağız” diye konuştu.