Taşucu için sevindiren karar | Güney Gazetesi Mersin

Taşucu için sevindiren karar

Ulaştırma Bakanlığı, Çamlıbel’de Su Sporları Merkezi adı altında AVM yapma girişimleriyle Mersin kamuoyunu endişelendirmişti. Benzer bir endişeyi Taşucu sakinleri de yaşıyordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Silifke’ye bağlı Taşucu’da Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı projesi hazırlamıştı. Yöre halkı, Mersin merkezde olduğu gibi Taşucu’nda da yat limanı adı altında bir AVM kurulacağından ve beldenin denizle bağının koparılacağından endişe ediyordu. Taşucu için sevindiren karar çıktı, proje iptal edildi.

Taşucu için sevindiren karar


ELVAN KONUK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Silifke’ye bağlı Taşucu’da Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı projesinde iptal iade kararı verildi. T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından çevresel etki değerlendirmesi olumsuz ve iade/iptal proje listesinde, “Taşucu Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesi İptal/İade” kararı 10.03.2023 tarihinde resmi olarak yayınlandı.

Çevre aktivisti Musa Türkmen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yaşam alanlarımız üzerinde olumsuz etkiler oluşturacak söz konusu projenin yapılmaması yönünde katkı sunan herkese teşekkürler” ifadesini kullandı.

 

ÇED DOSYASINDA BELEDİYE VE RESMİ KURUMLARININ GÖRÜŞÜNE YER VERİLMEDİ

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, Taşucu yat Limanı ve Balıkçı Barınağı projesi için düzenlenen ÇED Halk Bilgilendirme toplantısında 24 Ocak günü bölge halkıyla bir araya gelmişi. Toplantıda Av. Ayşe Doğan, yetkililere Mersin Büyükşehir’in konuyla ilgili olumsuz görüşünün neden ÇED dosyasında olmadığını sormuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Silifke Belediyesi’nin, Silifke’deki balıkçılar birliklerinin, bölgedeki kurum ve kuruluşların görüşlerinin ÇED dosyasında olmaması eleştirilere neden olmuştu. Bölge halkı mevcut projenin Taşucu halkını sahilden, balıkçıları ve gezi teknelerini limandan uzaklaştırmak üzere hazırlanan lüks bir marina projesi olacağı endişesini dile getirmişti.

 

 

BÖLGE HALKININ KARARLI MÜCADELESİ SONUÇ VERDİ

 

ÇED toplantısında bölge halkı yaşam alanlarında olumsuz etkiler oluşturacak projeye karşı toplantı yaptırmamış ve yaşananları tutanak altına almıştı.

Hukuki alanda mücadelesini sürdüren vatandaşların kararlı mücadelesinin sonuç verdiğini söyleyen Musa Türkmen, yaşananları şöyle hatırlattı:

“Söz konusu projenin başlığında yer alan, limanı yıllardır kullanan balıkçılar ve yatçılar için proje sonunda ortaya çıkacak limanın kullanılabilmesi teknik olarak imkansız seviyesinde yetersiz. Balıkçılar ve yatçılar, bölge halkı ile birlikte yaşam alanlarına ekolojik, sosyal, kültürel, ekonomik yönlerden etki edecek tüm olumsuzlukların yanında deniz araçlarını teknik olarak olumsuz etkileyecek gerekçeleri de ekleyerek projeye karşı olduklarını belirttiler. Söz konusu projenin, ÇED sürecinin henüz ilk aşamasında, tüm bu haklı gerekçeler ile bölge halkının birlikte verdiği kararlı mücadele neticesinde yapılmasının uygun olmadığı bakanlığın aldığı kararla ortaya çıktı.”