Deprem molozları ormanlara mı dökülüyor? | Güney Gazetesi Mersin

Deprem molozları ormanlara mı dökülüyor?

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, 6 Şubat 2023’de meydana gelen depremde yıkılan binaların molozlarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara döküldüğü iddialarını meclis gündemine taşııd.

Deprem molozları ormanlara mı dökülüyor?


ABİDİN YAĞMUR


HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan “Deprem molozları, İskenderun ilçesinde cezaevi yakınlarındaki tarım arazilerine, Samandağ ilçesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altındaki Milleyha Kuş Cenneti’ne, Malatya’da Beydağı mahallesindeki tarım arazilerine dökülmüştür. Depremde yıkılan binaların çok olması devasa boyutlarda bir atık ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.   AKP iktidarı, depremin üzerinden 50 gün gibi bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir deprem atık politikası geliştirmemiştir. Deprem bölgesindeki inşaat atıklarının çevre ve insan sağlığı açısından herhangi bir tehdit oluşturmayacak biçimde ekolojistlerin ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda ayrıştırma işlemi yapılarak geri dönüşümü sağlanmalıdır” dedi.

 

 

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Cumhurbaşkanlığınızın deprem bölgeleri için herhangi bir atık politikası var mıdır? Eğer var ise bunlar nelerdir? Eğer yok ise olmamasının nedenleri nelerdir? Cumhurbaşkanlığınızın deprem atıklarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesini engellemek konusundaki çalışmaları nelerdir? Deprem bölgesindeki enkazlarda kimyasal ayrıştırma işlemi yapılmakta mıdır? Enkazlardaki kimyasalların insan sağlığını olumsuz etkilemesini engelleyecek çalışmalar yapılmakta mıdır?”